2024:Wikimania

From Wikimania
This page is a translated version of the page 2024:Wikimania and the translation is 100% complete.
Setiap tahun, ratusan Wikimediawan akan berhimpun bagi meraikan ilmu bebas di persidangan antarabangsa tahunan Wikimania. Edisi ke-19 Wikimania akan diadakan di Katowice, Poland daripada 7-10 Ogos, dianjur secara bersama oleh para Wikimediawan rantau Eropah Tengah dan Timur dan Yayasan Wikimedia. Para penggerak dan penghulu gerakan pengetahuan bebas seluruh dunia akan berkumpul untuk membincang isu, melaporkan projek dan pendekatan baharu, membina rangkaian, serta saling bertukar idea.

Atur cara

Tempoh untuk memohon program telah berlalu. Pasukan kami sedang menyemak semua usul dan akan beri maklum berkenaan keputusannya pada bulan Mei.

Baca selanjutnya

Kehadiran

Wikimania Katowice akan dianjur secara bersemuka serta dalam talian. Pendaftaran akan dibuka dalam masa terdekat. Harga pendaftaran penyertaan bersemuka disubsidi Yayasan Wikimedia dan hanya berharga USD $100. Majlis maya akan dibiayai sepenuhnya oleh Yayasan Wikimedia dan dibuka secara percuma.

Baca selanjutnya

Biasiswa

Proses biasiswa telah selesai, dengan 252 biasiswa penuh dan separa dihadiahkan kepada individu dan 19 ruang bagi pusat dan kumpulan serantau.

Baca selanjutnya

Acara sampingan & satelit

Acara sampingan seperti pertemuan, jelajah foto, editaton, lancongan dan lawatan akan diadakan sepanjang Wikimania. Maklumat lanjut akan diumumkan setelah program penuh diterbitkan.

Sekutu yang berminat untuk menganjurkan acara tempatan semasa Wikimania boleh memohon untuk Dana Sokongan Umum atau peruntukkan semula dana yang telah diperoleh.

Baca selanjutnya

Tentang Wikimania

Wikimania ialah persidangan tahunan bagi meraikan kesemua projek pengetahuan bebas Yayasan WikimediaCommons Wikimedia Commons, MediaWiki MediaWiki, Meta-Wiki Meta-Wiki, Wikibooks Wikibooks, Wikidata Wikidata, Wikifunctions Wikifunctions, Wikinews Wikinews, Wikipedia Wikipedia, Wikiquote Wikiquote, Wikisource Wikisource, Wikispecies Wikispecies, Wikiversity Wikiversity, Wikivoyage Wikivoyage, dan Wiktionary Wiktionary – yang akan berlangsung selama beberapa hari dipenuhi perbincangan, perjumpaan, latihan dan bengkel. Ratusan sukarelawan dan pemimpin pengetahuan bebas seluruh dunia akan berkumpul untuk membincang beberapa isu, melaporkan tentang projek dan pendekatan baharu, serta saling bertukar idea.

Terjemahan laman ini