Jump to content

Súgószolgálat

From Wikimania
This page is a translated version of the page 2022:Help desk and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.

Összefoglaló: Ha bármilyen technikai támogatásra van szükséged, többek között a Pheedloop:

Általános kérdésekkel és problémákkal fordulj a wikimania@wikimedia.org címhez

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Naprakész információkért látogass el az esemény KEZDŐLAPJÁRA.

Az esemény online

A Wikimánia 2022 a fesztiválkiadás! Hogy néz ki az esemény és mire számíthatok?

A COT egy sor co-tervezési ülésen van túl. Több olyan prototípus is volt, ahol a fesztiválkiadás kapta a legtöbb szavazatot. A cél eléréséhez szükségünk volt a szórakozás elemére. A célpont az újonnan érkezők fogadásáról szól majd, ahol a közösségekkel együtt ünnepi, hálózatépítési és tanulási környezetet teremtünk.

Mi történik a különböző 'sátrakban'?

A fesztiválkiadás sátrakra van osztva (főelőadások, ülések a társszervezetek, egyének vagy csoportok számára, eszközök és szerkesztési felszerelések.

Íme egy rövid leírás a sátrak felosztásáról:

1., 2. és 3. sátor:

Ezek párhuzamos programok, melyeken magánszemélyek és Wikimédia mozgalmi szervezetek (szervezetek, felhasználói csoportok, tematikus szervezetek és más elismert mozgalmi csoportok) tartanak előadásokat. Lesznek főszövegek, zárószövegek, művészeti, szórakoztató és kulturális kiemelések, találkozó és köszöntés, valamint más kulcsfontosságú tartalmak, rotációs regionális szegmensek, hogy különböző projektek (egyének és társszervezetek régiónként) reflektorfénybe kerüljenek.

Hálózati sátor

Ez több olyan virtuális teret is magában foglal, ahol a résztvevők szocializálódhatnak és találkozhatnak más wikimédiásokkal. A Hackahton a Hálózati sátorban kerül megrendezésre a Hackathon ideje alatt, a 2. és a 3. napon.

Hogyan tudok regisztrálni?

Regisztrálhatsz itt: https://pheedloop.com/register/wikimania2022/attendee/

Regisztrálni július 25-től, hétfőtől lehet, és bárki regisztrálhat az esemény előtt, alatt és egészen az esemény végéig.

Hogyan tudom megváltoztatni a megjelenített nevemet a Pheedloop-on?

A regisztrációs neved lesz a Pheedloopon a rendezvény ideje alatt a megjelenített neved. Ha ezt meg szeretnéd változtatni, kérlek küldj egy e-mailt a wikimania@wikimedia.org címre a kívánt neveddel, és mi a lehető leghamarabb módosítani fogjuk ezt neked.

Hogyan és mikor lesz idén a Hackathon?

A Wikimánia hackathon külön helyet kapott az idei rendezvényen, és 2 naposra bővült a Wikimánia második és harmadik napján, a második napján 16:00-22:00 UTC és a harmadik napján pedig 12:00-17:00 UTC között.

Milyen platformon zajlik idén az esemény?

Ebben az évben a Pheedloop platformot fogjuk használni.

Miért a Pheedloop a Wikimánia 2022 kiválasztott platformja?

Ez a platform a virtuális és hibrid eseményekre összpontosít, rendelkezik alkalmazással, és a regisztrációt is ehhez a platformhoz tudjuk kapcsolni. A bevezetett további adatvédelmi intézkedésekről itt lehet olvasni. Az egyik jellemző, ami befolyásolta a választást, hogy lehetővé teszi számunkra, hogy számos nyelvi lejátszóra fordítsunk. Emellett többféle hozzáférési lehetőséget, hangszórós interakciót kínál, valamint mobilon és a böngészők széles skáláján működik. Lehetővé teszi azt is, hogy a munkaülések házigazdái a Jitsiben (egy nyílt forráskódú platformon) fogadják a munkameneteiket, és a pheedloophoz csatlakoztatható feedet. Erről és más funkciókról többet lehet olvasni ebben a Diff blogban.

Számításba vetted a nyílt forráskódú platformokat?

Fontolóra vettük a nyílt forráskódú és ingyenes szoftverplatformokat, mint például a Workadventure, de az infrastruktúra és a technikai támogatás díja magas volt. Az olyan platformok, mint a Jitsi és a BigBlueButton korlátozott kapacitással rendelkeztek, és nem voltak képesek több nyelv támogatására. Vizsgáljuk azonban a Jitsi használatát azon munkamenetek rendezői számára, akik a munkameneteiket inkább ott tartanák. Ezenkívül a Jitsiről érkező közvetítés a Pheedloopba is be lesz kapcsolva, hogy a résztvevők nézhessék és hallgathassák.

Van valamilyen platform előtti gyakorló nap, hogy megtanuljam, hogy kell azt használni?

Lesz egy GYIK és szervezünk gyakorló napokat az eseményt megelőzően. Nézd meg a Wikimánia Wiki oldalait az időpontok miatt.

Lesz-e nyelvi és fordítási támogatás?

A konferencia során mind a hat ENSZ-nyelvre lesz nyelvi támogatás: Angol, francia, spanyol, arab, orosz és kínai. A regionális napokon a régióknak megfelelően speciális nyelvek is rendelkezésre állnak majd: Brazíliai portugál, indonéz, japán, hindi, ukrán, török és szuahéli. Tehát összesen 13 nyelv lesz a rendezvényen!

A fordítások elérhetőek

A pheedloopon belül:

Kattints a lejátszásra, és válaszd ki a nyelvedet a videó alatti modulban.

A böngésző segítségével:

A Tent1 bármelyik előadás esetében a link https://app.interactio.eu/Search/DirectedSearch?eventCode=WIKIMANIATENT1

A Tent2 bármelyik előadás esetében a link https://app.interactio.eu/Search/DirectedSearch?eventCode=WIKIMANIATENT2

A Tent3 bármelyik előadás esetében a link https://app.interactio.eu/Search/DirectedSearch?eventCode=WIKIMANIATENT3

Az interaktív alkalmazáson keresztül Androidon vagy iOS rendszeren az alábbi kódok használatával:

A Tent1 bármelyik előadásához használd a WIKIMANIATENT1 kódot

A Tent2 bármelyik előadásához használd a WIKIMANIATENT2 kódot

A Tent3 bármelyik előadásához használd a WIKIMANIATENT3 kódot

Hogyan született ez a döntés?

A végleges nyelvek kiválasztása a régióban beszélők száma, a közösségi felmérés során beérkezett kérések száma és az igényelt nyelv közösségi jelenléte alapján történt.

Új vagyok még itt! Hogyan találkozhatok másokkal, vagy hogyan kaphatok tippeket tapasztaltabb wikimédiásoktól?

A Wikimánia egész ideje alatt lesz egy újoncok számára fenntartott információs pultunk, ahol segítséget kaphatsz a Wikimánián való eligazodásban és találkozhatsz tapasztalt wikimédiásokkal. De ahogy a Wikimédia mozgalomban mondjuk - Légy bátor! Az emberek szívesen találkoznak új wikipédistákkal, úgyhogy ne félj kapcsolatba lépni az emberekkel.

Mi a helyzet az időzónákkal - mindenki tud majd csatlakozni? Hogy zajlik majd a programok szervezése?

Egy globális konferencia megszervezése úgy, hogy minden lehetséges időzóna figyelembe legyen véve, logisztikai kihívást jelent. Mivel azonban idén régiók szerint szerveződik, a Wikimánián könnyebb lesz kapcsolatot teremteni a régióval. Az időzónás időpontokról itt olvashatsz bővebben: https://diff.wikimedia.org/2022/07/12/the-wikimania-festival-goes-global/

Hogyan tudok tájékozódni a különböző rendezvényekről?

A program hamarosan megjelenik! Figyeld a Wikimánia főoldalát, ahol a végleges program kerül közzétételre.

A találkozókat rögzíteni fogják, hogy később visszanézhessem őket?

Ez az adott üléstől függ. Egyes események nem kerülnek rögzítésre. Egyes előadók esetleg nem érzik jól magukat, ha az ülésüket rögzítik. Amennyire ez lehetséges, a legtöbb előadásról biztosan készül felvétel.

Lemaradtam a Pheedloopról szóló képzésről. Van rá mód, hogy visszanézzem az elhangzott tájékoztatót?

Abszolút. Megnézheted a résztvevők képzését itt és az előadás diasorozatát pedig itt.

Melyek a böngészőm számára javasolt beállítások?

Bármilyen modern böngésző és nagy sebességű internetkapcsolat elegendő a PheedLoop futtatásához. A legjobb beállítás, amit találtunk, a Google Chrome használata egy laptopon vagy asztali gépen, legalább 5 Mbps letöltési sebességű internetkapcsolattal.

Hozzáférhetek a Pheedloophoz a mobil eszközömről?

Igen! A PheedLoop Go alkalmazást Androidra ezen a linken és IOS alkalmazást ezen a linken találod. Ez ajánlott mobilra. Tablet és mobil böngésző támogatott, de kevésbé ajánlott.

Hogyan működik a kapcsolatépítés a Pheedloopon?

Lehetőséged van arra, hogy létrehozz (lásd alább) vagy csatlakozz egy hálózati térhez a Pheedloopon! Miután bejelentkeztél a platformra, kattints a "kapcsolatépítés" fülre. Ez lehetővé teszi, hogy kapcsolatba léphess az adott hálózati térben lévő emberekkel. A kapcsolatépítési funkció lehetővé teszi, hogy bekapcsold a videót, csevegj és interakcióba lépj az adott térben lévő többi emberrel. Felhívjuk figyelmedet, hogy mobilon csak csevegni tudsz. További információkért lásd ezt a diaképet.

Hogyan hozhatok létre egy kapcsolatépítő szobát?

Kattints a Pheedloopban a "kapcsolatépítés" fülre, és vagy hozz létre egy saját kapcsolatépítő csoportot, VAGY csatlakozhatsz egy már létező kapcsolatépítő csoporthoz. Vedd figyelembe, hogy a csoportlétszám egyszerre 25 főre van korlátozva. Minden csoportban egyszerre legfeljebb 25 fő vehet részt. További információkért lásd ezt a diaképet.

Csatlakozhatok egy helyi rendezvényhez? Hogyan?

Számos Wikimánia rendezvényt szerveznek szerte a világon. Nézd meg ezt a linket, hogy lásd a számos eseményt. Ha szeretnél részt venni egy ilyen rendezvényen a régiódban, kérlek, minél hamarabb vedd fel a kapcsolatot a szervezőkkel. A részleteket az esemény szervezői osztják meg.

Beszélgethetek az előadóval az előadás alatt? Hogyan?

Ha egy előadó interaktív előadást tart (pl. szüneti előadás, panelbeszélgetés, játék), és az előadó jelezte, hogy a résztvevők interaktívak lehetnek, akkor lehetőséged lesz arra, hogy részt vegyél az előadáson, ha leveszed a hangerőt, és interakcióba lépsz az előadókkal és a szélesebb közönséggel.

Megnézhetem az előadásokat, miután már lezajlottak?

Igen, a már lezajlott üléseket a Pheedloopon is megnézheted. A Youtube-on is nézhetsz előadásokat. Az ülések 24 órával az élő közvetítés után lesznek elérhetőek. Az adott előadástól függően itt vagy itt találod meg.

Hogyan férhetek hozzá az élő tolmácsoláshoz az előadások alatt?

Az élő tolmácsoláson keresztül könnyen válthat az előadáson belül a rendelkezésre álló nyelvek között. Ha kíváncsi vagy arra, hogy egy adott napon mely nyelveket kínálják az egyes előadásokon, azt a programoldalon láthatod.

Lesz-e zárt feliratozás az előadásokon?

Az előadások alatt angol nyelvű feliratozás áll rendelkezésre. Az előadás másnapján a YouTube mesterséges intelligencia szolgáltatása által támogatott összes nyelven elérhetőek lesznek a feliratok a zárt feliratokhoz.


Az előadások előadói

Segítségre van szükséged az előadás beállításához? Lásd a Wikimánia 2022 fesztivál technológiai útmutatóját

Honnan fogom tudni, hogy sikeres volt-e az előadásom beküldése?

Van egy COT e-mail, melyet elküldünk majd, amely megerősíti a beküldést. Miután kézhez kaptad, e-mailben értesítünk arról, hogy a beadványodat tanulmányozzák, és közölni fogjuk veled a válaszunkat, hogy megerősítsük, hogy sikeres voltál-e. Ezt követően szintén tájékoztatást és utasításokat adunk az előadás megrendezésére és lebonyolítására vonatkozóan.

Milyen lehetőségek vannak a bemutatásra? Lehet előre felvenni, vagy minden élőben zajlik?

Lehetőséged van élő vagy rögzített opciókra.

A felvételen jelen lehetsz egy ÉLŐ szegmensben is a közönséggel.

Mivel a fesztivál fő fókusza az interaktivitás, hogy összekapcsolja a közösségeket, arra bátorítunk, hogy válaszd az ÉLŐ opciót

Lesz-e tájékoztató/tréning az előadók számára?

Igen, amikor az előadások és a pályázatok nyerteseinek bejelentése megtörténik, a Közösségi Fejlesztési Csapat is tart majd egy képzést az előzetesen megosztott napirenddel.

Kicsit szégyenlős vagyok, mivel még nem sokszor tartottam előadást - van valami tipp?

Teljesen normális és érthető, hogy ideges és félénk vagy! Segíthet, ha jól felkészülsz, gyakorolsz, és meggyőződsz arról, hogy minden technikai felszerelésed megfelelően működik, így nem kell aggódnod a dolgok ezen oldala miatt. Legyél önmagad, és ha olyasmiről beszélsz, amiért szenvedélyesen rajongsz és élvezed - ez át fog jönni! Ne feledd, hogy az előadók mindannyian ugyanabban a csónakban eveznek, és reméljük, mindenki élvezi a tudásmegosztás élményét, ezért ne érezd magad túlságosan nyomás alatt, hogy tökéletesnek kell lenned!

Hogyan tudok majd kommunikálni vagy beszélgetni a szervezőkkel az eseményt megelőzően és az esemény alatt?

Az előadások házigazdái és előadói e-mailben kapnak tájékoztatást az előadásokról, és további kérdéseikkel, amelyeket igyekszünk megválaszolni, visszaírhatnak. A rendezvény ideje alatt egy Telegram-csevegőcsatorna áll majd rendelkezésre, ahol valós időben lehet általános és technikai kérdéseket feltenni. A produkciós cégünk, valamint az online rendezvény munkatársai is támogatni fognak abban, hogy a rendezvény napján zökkenőmentessé tegyék a folyamatot.

Támogatások & ösztöndíjak

Pályázatot nyújtottam be partnerségi támogatásra vagy egyéni ösztöndíjra - mikor fogom megtudni, hogy jóváhagyták-e?

A szervezőcsapat tájékoztatást adott arról, hogy a pályázatot jóváhagyták-e. A társszervezők június végén vagy július elején kaptak frissítéseket. A magánszemélyek július közepén kaptak frissítést.

Mikor fogják átutalni a pénzt?

A pénzt júliustól augusztus végéig utalják át. Az átutalás pontos időzítése az egyes ösztöndíj-átvevők esetében attól függ, hogy a személy vagy a társszervezeti egység milyen gyorsan válaszol a támogatások adminisztrációs csoportjának és megadja a kifizetés feldolgozásához szükséges összes információt.

Hogyan történik az egyéni ösztöndíjak elbírálása és odaítélése?

Miután az összes felmérés sikeresen kitöltésre került, és így az összes adat összegyűlt, a Központi Szervezőcsoport (COT) közösen határozza meg, hogy mely személyek részesüljenek egyéni ösztöndíjban. A COT előnyben részesíti a feltörekvő közösségek tagjait, az első Wikimánia-résztvevőket, valamint a női és nem biszexuális jelentkezőket.

Mikor kapok visszajelzést az egyéni ösztöndíjpályázatomról?

Az egyéni ösztöndíjpályázat benyújtási folyamata 2022. június 03-án zárult le, majd körülbelül egy hétig meghosszabbították, és hivatalosan 2022. június 14-én zárult le. A COT és a Wikimánia Támogatások és Ösztöndíjak csapata 400+ kitöltött egyéni pályázatot vizsgált meg. Fontos megjegyezni, hogy csak 200 Egyéni ösztöndíj kerül finanszírozásra.

Körülbelül egy hónappal a Wikimánia 2022 előtt várhatsz egy visszaigazoló e-mailt a Wikimánia csapattól arról, hogy a jelentkezésedet jóváhagyták-e vagy sem.

Fontos kiemelni, hogy hetente pontosan 15 egyéni kérelmet dolgoznak fel (a nemzetközi tranzakciók feldolgozásának összetettsége miatt), amíg az összes kiválasztott pályázó sikeresen meg nem kapja a pénzügyi támogatást. Ez azt jelenti, hogy még a Wikimánia 2022 befejezése után is, azok az ösztöndíjpályázók, akik visszaigazolást kaptak a támogatásról, továbbra is megkapják az ösztöndíjukat a Wikimédia Alapítványtól.

Hogyan tudassam az emberekkel, hogy személyes partnerségi eseményt szervezek? Mi a segítség a promócióval kapcsolatban?

A Wikimánia programját minden platformon, így a közösségi médiában is meg fogják osztani. A COT-nak van olyan kommunikációs csapata, amely szívesen támogatja a személyesen futó programokról nyújtott további információk közzétételét. Ezenkívül a területedhez tartozó Mozgalmi Kommunikációs regionális szakemberhez is fordulhatsz támogatásért.

Személyes események

Idén is lesznek személyes rendezvények?

Igen, ahelyett, hogy egy nagyobb nemzetközi konferenciát tartanánk, mint korábban, arra bátorítjuk a mozgalmi csoportokat, hogy a Wikimánia 2022 alatt szervezzék meg helyi rendezvényeiket. A Wikimédia társszervezetei és más mozgalmi csoportok pályázhattak támogatási programunkra, hogy helyi rendezvényeiket megrendezhessék. A támogatott pályázatok listája a Meta-Wikin érhető el. További információkért fordulj a helyi közösségedhez. A személyes rendezvények listáját itt láthatod.

Hibaelhárítás

Problémám van a platformra való bejelentkezés során - ki tud segíteni?

A konferencia Telegram Súgószolgálat csatornáján kérhetsz segítséget. A közösség tagjai segítenek megoldani minden problémát, és útmutatást nyújtanak a bejelentkezéshez és a konferencián való részvételhez. Emellett a Wikimánia COT csapatával is felveheted a kapcsolatot itt: wikimania@wikimedia.org. A Wikimánia COT azonosítja a technikai problémákat, és megpróbálja megkeresni a megfelelő megoldási módokat.

Mi történik, ha a rendezvény során bizalmi és biztonsági problémát észlelek? Hogyan jelenthetem?

Kapcsolatba léphetsz a Bizalom és Biztonság csapattal, és jelentheted a problémákat, ha közvetlen üzenetet küldesz a Telegramon a @wikimania2022safety címre (keress rá a keresősávban).

Folyamatban van egy előadás, és most nem tudok részt venni rajta, vagy problémáim vannak - hogyan tudatom a szervezőkkel?

A Wikimánia COT csapatát a wikimania@wikimedia.org címen érheted el. Bizottságként megtaláljuk a módját, hogy megoldjuk a problémáidat, vagy hogy a konferencia előtt előre felvegyük az előadásodat.

Wikimánia: szabadtér

A Wikimánia 2022 előtti időszakban havi rendszerességgel tartunk közösségi "szabadtér" megbeszéléseket, ahol a közösség tagjai választ kaphatnak a Wikimániával kapcsolatos kérdéseikre és aggályaikra.

Az első szabadtér május 20-án, pénteken, 15:00 (UTC) volt. A közösség tagjai kérdéseket tehettek fel a Wikimánia 2022 szervezőinek a szekciójavaslatok benyújtásával, támogatásra vagy ösztöndíjra való pályázással, önkéntességgel és általános Wikimánia kérdésekkel és beszélgetésekkel kapcsolatban.

A második szabadtér pénteken, június 24-én 18:00-kor (UTC) volt. A közösség tagjai kérdéseket tehettek fel a Wikimánia 2022 szervezőinek a programokkal, a regisztrációval és a helyszínnel kapcsolatban, valamint általános Wikimánia kétségekkel, kérdésekkel és beszélgetésekkel kapcsolatban.

A harmadik szabadtérre augusztus 2-án, kedden, magyar idő szerint 20:00-kor kerül sor. A közösség tagjai kérdéseket tehetnek fel a Wikimánia 2022 szervezőinek a programokkal, a regisztrációval és a helyszínnel, valamint általános Wikimánia-kétségekkel, kérdésekkel és beszélgetésekkel kapcsolatban.

A negyedik szabadtér augusztus 3-án, szerdán, magyar idő szerint 10:00-kor lesz. A közösség tagjai kérdéseket tehetnek fel a Wikimánia 2022 szervezőinek a programokkal, a regisztrációval és a helyszínnel, valamint általános Wikimánia-kétségekkel, kérdésekkel és beszélgetésekkel kapcsolatban.

szabadtér ütemterv:
Dátum Idő (UTC) Csatlakozási link Megjegyzések Etherpad Link
2022. május 20. 15:00 UTC https://meet.google.com/opg-npiq-tak Angolul, de a kérdések lehetnek arabul, spanyolul, hollandul, ukránul, kínaiul, kantoniul és luo nyelven is. Hivatkozás
2022. június 24. 18:00 UTC https://meet.google.com/wtv-rine-ihy Angol nyelven, de a kérdéseket arabul, spanyolul, hollandul, ukránul, kínaiul, kantoniul és luo nyelven is fel lehet tenni.
2022. augusztus 2. 22:00 UTC https://meet.google.com/dss-ymgt-few Angol nyelven, de a kérdéseket arabul, spanyolul és hollandul is fel lehet tenni.
2022. augusztus 3. 12:00 UTC https://meet.google.com/dzd-toso-cso Angol nyelven, de a kérdéseket arabul, spanyolul, hollandul, ukránul és franciául is fel lehet tenni.