2021:Propostes/Directrius

From Wikimania
This page is a translated version of the page 2021:Submissions/Guidelines and the translation is 100% complete.


Resum

Introducció

La primera Wikimania virtual tindrà lloc del 13 al 17 d'agost de 2021. Wikimania és la conferència anual del moviment Wikimedia per celebrar tots els projectes de coneixement lliure fets per la comunitat de voluntaris. La reunió més gran de el moviment Wikimedia, la Wikimania virtual d'aquest any serà més gran que mai i permetrà que més wikimedistes es reuneixin per crear, celebrar i connectar-se entre si!

Tema

El tema de Wikimania per aquest any és sobre el 20è aniversari de la Viquipèdia. Mirarem en el passat del nostre moviment, celebrarem el present, i mirarem cap al futur. El focus és en els éssers humans que duen endavant els nostres projectes. El tema d'aquest any és una forma de enfocar-nos en les persones del nostre moviment global i divers.

Participants

Aquest any Wikimania serà una oportunitat clau d'obrir la participació a un major grup de persones, amb nivells diferents de coneixement i expertesa. El contingut de l'esdeveniment ha de ser, per tant, accessible a novells, persones amb coneixement intermedi, i els membres comunitaris amb més experiència.

Disseny del programa

Compartirem més sobre l'esquelet del programa per la Wikimania en les pròximes setmanes. Així i tot, vam voler compartir què n'esperem. El programa de l'esdeveniment serà lliurat a través d'una barreja d'esdeveniments en directe i continguts a demanda. Arxivarem tot el contingut lliurat a Wikimedia Commons.

 • Escenari principal: és l'espai on es presentaran les notes claus, notes finals, l'entreteniment i altres continguts claus.
 • Circuit de grups i afiliats: una pista curada per organitzacions comunitàries. Les presentacions a aquest circuit són obertes a tots els afiliats a la comunitat de Wikimedia.
 • Circuit individual/col·lectiu: una pista curada per l'equip organitzador principal, específicament per a individus o col·lectius d'individus. Les propostes per a aquesta pista estan oberts a tothom.
 • Pista de desconferència: com el seu nom indica, es tracta d'un espai lliure, on la comunitat més àmplia té total llibertat per curar la pista.
 • Hackató: com la tradició mana, Wikimania tindrà les primeres 24 hores de l'esdeveniment dedicades a la hackató.
 • Espai de xarxa: Wikimania tindrà diversos espais virtuals on els assistents podran socialitzar i conèixer altres wikimedistes del voltant del globus i vincular-se per treballar junts en projectes nous o ja establerts. Es proporcionarà més informació aviat.

Abast

Una Wikimania virtual ofereix al moviment l'oportunitat de considerar temes de tots els racons del moviment. L’equip organitzador principal ha reflexionat sobre com s'organitzaran aquests temes al programa d'aquest any. Volem permetre que els assistents tinguin prou llibertat per triar entre una àmplia varietat de temes i que els sol·licitants trobin una àrea que s'ajusti als seus interessos. En aquesta pàgina volem parlar de com s'organitzarà el programa.

Temes

Volem poder donar la llibertat suficient per triar entre una àmplia gamma de temes, ja que hi ha molts temes transversals que afecten totes les nostres comunitats. Vegeu alguns exemples a continuació:

 • Educació i GLAM: iniciatives i projectes dels darrers 20 anys centrats en l'ús i accés de projectes de Wikimedia en espais educatius de tots els nivells i treballant amb institucions GLAM.
 • Convenis: col·laboracions amb socis del moviment, institucions governamentals, socis tecnològics i organitzacions de codi obert. Aprenentatges, oportunitats, casos d'estudi, bones pràctiques i noves idees.
 • Incidència, seguretat i salut comunitària: iniciatives centrades en el treball dels drets humans, la defensa, la desinformació + la desinformació, la creació de comunitats més segures tant en línia com fora de línia, codis de conducta. Iniciatives que aborden reptes passats, presents i futurs, aprenentatges, etc.
 • Estratègia 2030: iniciatives, discussions, reunions, taules rodones sobre l'estratègia del moviment 2030, especialment relacionades amb la fase d'implementació.
 • Noves veus i novells: iniciatives, idees, projectes, etc. per implicar, identificar, atreure + retenir noves veus/veus actualment poc representades com a part del moviment Wikimedia. Iniciatives liderades per grups històricament poc representats. Iniciatives liderades per comunitats emergents.
 • Temes de la comunitat: polítiques, bones pràctiques, eines i lliçons que donen suport al treball interwiki + en wiki.
 • Les nostres històries: una reflexió sobre els nostres propis viatges personals dins del moviment. Reflexió sobre les persones que ens han portat a on som. Vegeu aquesta categoria per obtenir idees.
 • Laboratori d'innovació i recerca: laboratori per presentar nous projectes i iniciatives innovadores. Per exemple: quin projecte futur us agradaria per a Wikimedia?
 • Gènere, diversitat i inclusió: projectes de gènere, diversitat i inclusió que contribueixen a la creació d'un moviment i/o Internet més divers i inclusiu, tant en línia com fora de línia.
 • Llengües: tots els problemes lingüístics, indígenes o d'altres. Alguns temes potencials inclouen lexicografia de Wikidata, divulgació per a idiomes i wikis poc utilitzades, sessions sobre la reutilització de material (plantilles, mòduls, etc.) en diverses wikis lingüístiques, etc.
 • Altres: un espai per a qualsevol altre tema que es consideri transversal en el nostre moviment.

Tipus de sessions

No hi ha cap amfitrió únic per a la Wikimania virtual d'aquest any, sinó un experiment en què pot participar tota la nostra comunitat: per i per a la comunitat. Volíem donar espai a les nostres comunitats i persones perquè poguessin participar al programa i, per tant, hem creat algunes vies en què podeu curar una part del programa assignant dos circuits simultanis i separats. El contingut d'aquests circuits es pot presentar en directe o podeu enviar contingut gravat prèviament perquè el puguem incloure a la programació.

 1. Sessió en directe: la vostra sessió s'allotjaria en directe, cosa que permetria contribucions en directe, preguntes i diàlegs dels assistents.
 2. Sessió pregravada: la vostra sessió també es pot gravar prèviament; es reproduirà en directe a Wikimania 2021. Aquesta opció redueix la quantitat d'interacció dels assistents amb el vostre contingut, però també podeu organitzar un diàleg en directe o preguntes després de la sessió enregistrada. El nostre equip de producció ha rebut instruccions per gestionar i ajudar-te a enregistrar la sessió i assegurar-se que es compleixen els terminis. En cas que no pugueu complir els terminis i requisits de gravació, la vostra sessió haurà de ser en directe o retirada.

Accessibilitat lingüística

Com que Wikimania 2021 és un esdeveniment virtual global, tenim una gran oportunitat per considerar profundament l'idioma i les zones horàries dels participants. Amb els esdeveniments presencials, ens limitem a allotjar una sola zona horària (i el jet lag que acompanya) i, en general, un nombre reduït d'idiomes. Aquest any tindrem sessions en directe i pregravades i disponibles amb interpretació o traducció. Segueix llegint per obtenir informació sobre l'enfocament que adoptem i com es donaran suport als enviaments.

Aproximació

En el passat, Wikimania només atenia a un públic de parla anglesa. Tot i això, volem permetre que més persones del nostre moviment puguin accedir a Wikimania en un idioma en què se sentin còmodes i estem experimentant nous enfocaments. Reconeixem que no podrem donar cabuda a cada persona i comunitat i hem après dels esdeveniments de l'Estratègia del Moviment la importància de l'accessibilitat lingüística.

 • Per a totes les sessions realitzades (en directe o pregravades) en anglès, la Fundació Wikimedia proporcionarà traducció en directe en forma d'interpretació d'àudio simultània de l'anglès a l'àrab, francès, alemany, rus, castellà i mandarí per permetre que un públic més gran s'hi uneixi i hi participi lliurement. Compartirem més coses sobre com es veurà més a prop de l'esdeveniment.
 • Per a totes les sessions (en directe i pregravades) realitzades en àrab, francès, alemany, rus, castellà i mandarí, la Fundació Wikimedia proporcionarà traducció en forma d'interpretació d'àudio simultània a l'anglès.
 • Sessions gravades prèviament: es poden presentar en qualsevol idioma que vulgueu. Pel que fa als subtítols, estem estudiant proporcionar solucions automatitzades per a aquest propòsit. Anunciarem novetats properament! Consulteu la taula següent per obtenir una visualització del nostre enfocament.
Sessió en directe Sessió pregravada
En anglès En altres llengües En anglès En altres llengües
L'organització proporciona: traducció d'àudio en:
 • anglès
No disponible
 • Francès,
 • Alemany,
 • Rus,
 • Castellà,
 • Mandarí,
 • Àrab
No disponible
 • Francès,
 • Alemany,
 • Rus,
 • Castellà,
 • Mandarí,
 • Àrab
L'organitzador proporciona traducció d'àudio al:
 • francès,
 • alemany,
 • rus,
 • castellà,
 • mandarí,
 • àrab
No No
L'organitzador proporciona subtítols tancats en anglès No No
El presentador proporciona transcripció a l'anglès No No Opcional Opcional


Llengua de l'enviament

Per tal que tots els revisors de sessions puguin llegir els enviaments i revisar-los amb precisió, demanem que tots els enviaments estiguin en anglès. Tanmateix, com es va esmentar anteriorment, les sessions es poden presentar al públic en qualsevol idioma.

Circuits

La base de tot el moviment Wikimedia es basa en compartir i aprendre. Això no podria ser més cert sobre Wikimania, la reunió anual més gran del moviment Wikimedia. Ens reunim aquest any per celebrar els humans que fan possible els projectes i esperem poder oferir espai a aquells que vulguin compartir la seva feina a través d'una sessió a Wikimania.

Aquest any s’obriran les revisions per parells:

 • Grups i afiliats del moviment: des dels grans capítols independents fins als petits grups d'usuaris.
 • Individus o un col·lectiu d'individus: qualsevol persona, parella, trio, quartet o grup més gran d'individus.

Ambdues pistes s'executaran simultàniament entre si.

Circuit de grups i afiliats del moviment

Aquesta pista està dedicada a sessions presentades per grups i afiliats del moviment. Estarà obert a tots els afiliats (novells o establerts) del Moviment Wikimedia. Tant si sou un grup regional, un afiliat temàtic, un petit grup d'usuaris o un capítol local, donem la benvinguda a totes les agrupacions organitzatives del moviment Wikimedia. Aquest circuit pot ser una excel·lent oportunitat per ressaltar la gent, els projectes i l'impacte que han creat a la vostra comunitat i més enllà. Us animem a destacar i celebrar noves veus, cares i projectes a la vostra comunitat, a més de les persones de la vostra comunitat que reben més reconeixement en el moviment.

Circuit individual/col·lectiu

Aquest circuit està dedicada a sessions presentades per persones individuals o un col·lectiu d'individus, és a dir, que estarà oberta a tothom interessat a participar en el programa. Ja sigui que hagueu estat actiu en el moviment durant anys o només mesos. Us hi donem la benvinguda, encara que sigui la primera vegada que parleu amb un públic nombrós. Igual que l'altre circuit, tots els formats de sessió són benvinguts. Tradicionalment sempre tenim una gran varietat de persones que formen part del programa per a Wikimania. Amb aquest enfocament mantenim aquest mateix esperit d'anys anteriors.

Assignació de temps: circuit vs format

Hi ha una diferència en com s’assigna el temps per sessió. Els diferents formats rebran una diferència en l'assignació de temps. A continuació, explicarem les diferències.

 • Sessió basada en conferències: 20 minuts de presentació + 10 minuts de preguntes i respostes
 • Discussió (taula rodona, debat): 45 minuts
 • Tallers i tutorials: 45 minuts
 • Celebracions/entreteniment: 30 minuts
 • Converses/entrevistes: 30 minuts
 • Xerrades llampec: 10 minuts

Circuit de grups i afiliats del moviment

Volíem donar als grups del moviment Wikimedia i als afiliats la possibilitat de posseir una part del programa. Assignem un màxim d’1,5 hores per grup. Això es correspondria amb 3 presentacions basades en conferències. Podeu triar en quins formats voleu presentar el vostre contingut. Consulteu la secció anterior per obtenir l'assignació de temps per a cada format.

Circuit individual/col·lectiu

L’assignació de temps es basarà en el format escollit durant les presentacions. Consulteu la secció anterior per obtenir l'assignació de temps per a cada format.

Exemples de propostes

Teniu la llibertat de triar com incorporar aquesta òptica al tema que trieu.

 • Exemple 1: grups i afiliats del moviment (1,5 hora)
  • Voleu enviar una proposta per a una sessió basada en conferències amb una sèrie de conferències sobre els reptes que heu experimentat a l'espai d'Educació de la vostra comunitat.
  • Si apliqueu Passat - present - futur, podeu triar aquest format per sessió.
   • Passat: Explicant com va sorgir aquest repte i com us vau implicar en el passat. Podríeu fer una ullada als vostres reptes més urgents.
   • Present: Quin és l'estat actual del vostre repte? Quins avenços heu fet fins ara? Hi va haver algun bloquejador que us impedís progressar?
   • Futur: compartiu els vostres plans i resultats futurs. Com teniu previst avançar en el repte inicial, quin és el camí a seguir? Quins són els èxits i els fracassos que podeu esperar? Esteu col·laborant amb algú del moviment?
 • Exemple 2: grups i afiliats del moviment/individus i col·lectius
  • Voleu organitzar una sessió de debat facilitada entorn de reptes i solucions comuns per tal de tancar la bretxa de gènere a la wiki, amb un grup internacional de representants de la comunitat i activistes de la diversitat de gènere.
  • Si apliqueu Passat - present - futur, podríeu triar aquest format:
   • Passat: N/A
   • Present: El tancament de la bretxa de gènere és un tema rellevant actualment, com afecta l'expansió del concepte de gènere a la societat occidental a la comunitat wiki/humanitat en el seu conjunt i què hem fet per abordar els reptes, les preocupacions i les barreres? Què fem per difondre el coneixement al voltant del concepte de gènere a tot el món? Quina ha estat la vostra experiència personal amb el concepte de gènere i inclusió?
   • Futur: Com continuarem sent pioners en crear un espai obert i segur per a tothom, indiferent al seu gènere. Què farem per tancar la bretxa i motivar la diversitat de gènere, entre altres categories?
 • Exemple 3: grups i afiliats del moviment/individus i col·lectius
  • Voleu organitzar una sessió de taller sobre com incorporar polítiques d'espai segur a qualsevol organització i organitzeu aquest taller amb diferents persones de diferents organitzacions que lideren el camí.
  • Si apliqueu Passat - present - futur, podríeu triar aquest format
  • Futur: un taller sobre com implementar polítiques d'espai amigable: Com seran les futures organitzacions i llocs de treball? Com podem ajudar a accelerar i acceptar el canvi? Quines iniciatives estan obrint camí per tornar a imaginar l'organització i la mateixa societat?

Què fer i què no fer

Què fer

 • Inclou un cas d'estudi que posi de manifest la col·laboració interregional.
 • Convideu a un activista local o internacional amb qui heu treballat o la vostra agrupació per parlar durant la vostra sessió.
 • Envieu les sessions com a col·lectiu de persones que han estat treballant junts en un projecte.
 • Centreu-vos en l'enfocament global amb estudis de casos regionals.
 • Tingueu en compte l'àmplia gamma de públic que pot variar, des de membres nous fins a membres de la comunitat.
 • Feu feina amb diferents tipus de suports durant la vostra sessió: vídeo, il·lustracions, talls de veu, etc.
 • Celebreu els èxits de la vostra comunitat.

Què no fer

 • No convertiu la vostra sessió en un espectacle, sinó que penseu en maneres en què podeu atraure el contingut.
 • No utilitzeu un llenguatge altament tècnic si ateneu la vostra sessió als nouvinguts, preferiblement definiu els vostres conceptes tècnics, independentment de qui sigui el vostre públic, sempre podreu tenir algú que no estigui a la mateixa pàgina que vosaltres.
 • No suposeu que tothom tingui els antecedents històrics que feu al voltant de la comunitat o del tema en general.
 • No ompliu les diapositives de presentació amb molta informació i petit text. Utilitzeu les diapositives com a eina per ressaltar informació important i tenir una representació visual del que esteu parlant.


Dates i informació important

Cronologia d'enviaments
Tasca Data límit
Obertura d'enviaments 28 de maig de 2021
Tancament d'enviaments 20 de juny de 2021
Període obert de presentació 3 setmanes
Revisió 21 de juny de 2021 - 2 de juliol de 2021 (2 setmanes)
Acceptació del remitent 5 de juliol de 2021 - 9 de juliol 2021

Demana ajuda

La lectura de tota aquesta informació us pot deixar preguntes. Per tant, ens posarem a disposició les hores d'oficina. La setmana vinent es proporcionarà més informació sobre quan i com interactuar amb nosaltres.

Mentrestant, podeu deixar les vostres preguntes a l'equip organitzador principal al nostre taulell d'ajuda.

Sèrie de formació d'oradors

En el passat, i més recentment el 2019, Wikimania havia ofert uns “Dies d'aprenentatge” com a part de les activitats prèvies a la conferència de l'esdeveniment presencial. Per a l'edició virtual de Wikimania, l'equip de desenvolupament comunitari de la Fundació Wikimedia ha organitzat un programa de formació d'oradors al qual s'hi van convidar tots els ponents. No era obligatori participar en la formació d'oradors per parlar a Wikimania.

El material de la formació està disponible per a tothom:

Guia per a ponents

Ingredients d'un gran discurs en públic (vídeo de 24 minuts, en anglès)

Ingredients of Great Public Speaking (Wikimania 2021 Speaker Onboarding)