2024:Biasiswa

From Wikimania
This page is a translated version of the page 2024:Scholarships and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.
Results announced

Wikimania 2024 Scholarships

All applicants have been notified about the outcome of their submission. Please check your e-mail and Spam folder. You can see the scholarship outcomes on a designated page.

Jenis biasiswa

Biasiswa ialah geran yang diberikan kepada seorang individu untuk membolehkan mereka untuk menghadiri Wikimania 2024 secara langsung. Hal ini terwujud berkat sokongan dana dari Yayasan Wikimedia.

 • Biasiswa penuh akan membekalkan tiket penerbangan, pengangkutan, penginapan, insurans perubatan terhad, makanan, dan kos pendaftaran.
 • Biasiswa separa akan memberikan penginapan dan pendaftaran.

Semua ulama akan disediakan makanan pada masa makan tengah hari dan makan malam semasa pra-konferensi, hari-hari persidangan, dan parti penutupan di tempat. Sementara itu sarapan akan dilindungi oleh hotel.

Tiada biasiswa dalam talian akan ditawarkan kepada peserta dalam talian. Tiada biasiswa khusus Wikimania akan ditawarkan kepada afiliasi yang ingin menganjurkan acara berkaitan Wikimania di seluruh dunia sama ada. (Ditunda kepada Geran Sokongan Umum. Lihat juga bahagian Pembiayaan acara ahli gabungan yang berkaitan.)

Who can apply

Siapa boleh mohon?

Sama seperti sebelumnya, sesiapa pun yang dapat membuktikan sumbangan atau aktiviti di Wikimedia dipersilakan. Contoh-contohnya ialah sebagai berikut:

 • Penglibatan aktif (selain daripada keahlian dan memenuhi tugas ahli) dalam beberapa bentuk kumpulan atau organisasi Wikimedia (jawatankuasa, hab, bab, organisasi tematik atau kumpulan pengguna)
 • Peserta dalam acara yang dianjurkan oleh Wikimedia (contohnya jurugambar yang menyumbang kepada Wiki Loves Monuments, peserta bengkel)
 • Penyertaan dalam program Wikimedia (cth. perkongsian GLAM atau program pendidikan)
 • Penganjuran acara atau peraduan Wikimedia (cth. WLM, edit-a-thons)
 • Menjadi steward, CheckUser, ahli VRT, pentadbir antara muka, pentadbir atau pemegang hak lanjutan lain (semasa atau dahulu)
 • Menjadi penerima bantuan Yayasan Wikimedia
 • Sumbangan kod MediaWiki, alat atau pembinaan alat lain untuk projek Wikimedia

Ini hanya contoh. Pergi ke bahagian Nasihat terperinci, baca cadangan dalam jadual dan fikirkan bagaimana anda akan menjawab soalan cara anda.

[BARU] Kakitangan dan kontraktor afiliasi, dan pusat dan kumpulan persidangan serantau yang dilantik

 • Afiliasi kakitangan dan kontraktor: Akan ada kumpulan biasiswa berasingan yang tersedia untuk kakitangan berbayar sekutu pergerakan Wikimedia. Permohonan mereka akan digredkan secara berasingan dan permohonan tersebut hanya akan bersaing antara satu sama lain, manakala permohonan sukarelawan hanya bersaing dengan permohonan sukarelawan lain.
 • Sebagai tambahan kepada kumpulan umum biasiswa, setiap satu Wikimedia yang dianjurkan pada masa ini hub dan/atau pasukan persidangan serantau (jika hab tidak hadir) akan mendapat 1– 3 tempat untuk perwakilan mereka di Wikimania. Memandangkan pemahaman semula jadi hab tentang komuniti mereka, ini boleh digunakan untuk meningkatkan kepelbagaian dalam peserta dengan menjemput sukarelawan daripada komuniti yang tidak diwakili, untuk menjemput kakitangan bergaji, pakar atau ahli jawatankuasa pemandu. Hab dan pasukan acara serantau akan dihubungi mengenai perkara ini selepas keputusan biasiswa diterbitkan.

Jika anda mempunyai soalan, pergi ke bahagian "Siapa yang boleh memohon" dalam Soalan Lazim. Jika anda mempunyai soalan lanjut, pergi ke Hubungi / Bantuan / Saya ada soalan yang belum dijawab di halaman ini.

Advice for filling out the application form

Nasihat untuk mengisi borang permohonan

Panggilan terbuka "A road to Wikimania 2024"

Pasukan Penganjur Teras akan menganjurkan panggilan terbuka untuk semua orang yang berminat dengan Wikimania. Mesyuarat akan berlangsung pada masa yang berbeza dalam sehari untuk menampung zon waktu yang berbeza:

Kami akan berkongsi maklumat umum mengenai Wikimania 2024, bantuan berkaitan biasiswa, dan menjawab soalan-soalan lain. Datang dan tanya kami mengenai pengaturcaraan, biasiswa, logistik, atau bagaimana untuk terlibat dengan Wikimania.

Nasihat terperinci

 • Mengisi borang permohonan akan mengambil masa kira-kira 45-60 minit. Anda tidak boleh mengedit aplikasi selepas penyerahan. Anda hanya boleh mengeditnya sebelum penyerahan jika anda tidak mengosongkan kuki anda. Draf dengan teliti dan pastikan anda menulis semua yang anda perlukan untuk menulis. Tolong jangan hantar permohonan dua kali.
 • Anda boleh menghantar permohonan anda dalam bahasa selain bahasa Inggeris. Jika boleh, pertimbangkan bahasa Inggeris, walaupun. Ini adalah satu-satunya bahasa yang dituturkan oleh semua ahli Kumpulan kerja biasiswa. Juga pertimbangkan bahawa anda memerlukan tahap kerja Bahasa Inggeris untuk perjalanan dan sukarela di acara itu.
 • Kami mohon penghuraian yang jujur ​​tentang sumbangan individu dalam usaha kumpulan. Kami tidak menerima pencapaian yang tidak boleh dibuktikan atau didakwa secara tidak benar sebagai individu semata-mata jika sebenarnya ini adalah usaha kumpulan. Tambahkan pautan ke Diff, halaman wiki atau siaran media sosial yang membolehkan kami menyemak sama ada anda melakukan perkara yang anda dakwa sebagai milik anda.
Soalan dan pendekatan yang disyorkan untuk menjawabnya
Soalan Petua
Maklumat perjalanan dan kenalan Dalam bahagian ini sila tepat dengan jawapan anda. Soalan lanjut tentang maklumat di dalam pasport anda dsb. akan diminta hanya jika anda adalah penerima yang berjaya.
Demografi statistik Kami meminta maklumat ini untuk tujuan statistik, untuk memastikan kepelbagaian permohonan ditunjukkan dalam anugerah biasiswa. Data ini hanya akan dilaporkan secara agregat.
Soalan pentaksiran Soalan berikut adalah soalan utama di mana permohonan anda akan dinilai.

Kami ingin membaca maklumat yang baik dengan pautan yang menyokong.

Jika seseorang datang kepada anda dan bertanya, "Apa itu Wikimedia?" apa yang anda akan jawab? Kami ingin memahami cara anda melibatkan orang luar di sekitar Wikimedia. Mengapakah misi Wikimedia penting untuk dunia? Bagaimanakah ia berfungsi? Mengapa mereka perlu mengambil berat? Satu jawapan perenggan disyorkan. Sila sokong sebarang rujukan kepada kerja anda sendiri dengan pautan jika boleh.
Apakah maksud "Kerjasama Terbuka" Semangat Wikimania 2024 kepada anda? Kami sedang mencari jawapan yang kreatif dan munasabah tentang pemikiran peribadi anda dengan mengambil kira semangat yang diberikan: bagaimana tema ini bergema dengan sumbangan kepada Wikimedia? Bagaimanakah kerja anda menyumbang kepada menghubungkan ekosistem terbuka yang lebih besar? Satu jawapan perenggan disyorkan. Sila sokong sebarang rujukan kepada kerja anda sendiri dengan pautan jika boleh.
Beritahu kami tentang penglibatan anda baru-baru ini dalam wiki rumah anda atau pergerakan Wikimedia yang lebih luas. Apakah yang telah anda bina atau sumbangkan untuk menambah baik wiki atau komuniti anda? Pernahkah anda mengetuai atau menganjurkan mana-mana aktiviti ini? Aktiviti manakah yang paling penting kepada anda secara peribadi, tanpa mengira hasil? Sila nyatakan aktiviti mana yang telah berlaku dalam tempoh 12 bulan yang lalu. Untuk soalan ini, kami kebanyakannya menilai penglibatan dan aktiviti 12 bulan terakhir, jadi sila bersungguh-sungguh untuk menggariskan perkara ini. Jika perlu, anda juga boleh menunjukkan aktiviti yang tahan lebih lama dengan sejarah dan penyertaan di dalamnya. Jawapan dua hingga tiga perenggan adalah disyorkan. Sila sokong sebarang rujukan kepada kerja anda sendiri dengan pautan jika boleh.
Bagaimanakah anda biasanya berkongsi pengalaman anda (atau perkara yang anda pelajari) dengan komuniti anda? Bagaimanakah anda akan berkongsi apa yang telah anda pelajari di Wikimania 2024? Contoh ringkasan dalam wiki, laporan, catatan blog, ceramah pertemuan, dsb. adalah dialu-alukan di sini. Sila sertakan pautan kepada contoh. Dalam jawapannya, kami menghargai rancangan perkongsian pengalaman Wikimania yang konkrit dan boleh disahkan selepas Wikimania 2024. Senarai titik tumpu dengan beberapa penjelasan/konteks ialah format yang baik untuk respons ini.

Kriteria untuk penolakan serta-merta

Permohonan akan gagal Fasa 1 jika sebarang kriteria gagal berikut berkaitan:

 1. Pemohon menerima biasiswa pada 2019 tetapi tidak menyelesaikan laporan selepas persidangan.
 2. Pemohon menerima biasiswa pada 2023 tetapi tidak menyelesaikan tugas yang diberikan di Wikimania.
 3. Pemohon ialah penerima geran semasa atau lampau daripada mana-mana program Pemberian WMF dan didapati tidak patuh.
 4. Pemohon kini disekat secara global oleh Yayasan Wikimedia atau komuniti.
 5. Permohonannya kosong.
 6. Aplikasi ini terdiri daripada kandungan yang di luar topik atau kesat.
 7. Pemohon telah gagal membuat usaha yang munasabah untuk menjawab soalan pada borang permohonan.
 8. Pemohon telah "tidak menunjukkan sumbangan atau aktiviti Wikimedia yang signifikan" yang mungkin layak diberikan biasiswa.

Pasukan Penganjur Teras bekerjasama dengan Yayasan Wikimedia dan dalam beberapa kes, hab atau gabungan Wikimedia untuk menentukan senarai akhir sarjana. Kami berhak untuk mengeluarkan orang tertentu kerana kelakuan mereka di dalam/luar wiki. Contohnya ialah senarai larangan global dan acara, di bawah sekatan daripada Kod Tatalaku Sejagat (UCoC), atau dikenali COT sebagai pelanggar peraturan.

Permohonan yang tidak mempunyai kriteria kegagalan akan diteruskan ke fasa 2 untuk penilaian lanjut.

FAQ

Bila dan di mana Wikimania 2024 akan diadakan?

Wikimania 2024 akan berlangsung pada 7–10 Ogos 2024 di Katowice, Poland.

Siapa boleh mohon?

Adakah biasiswa ini hanya bagi peserta kali pertama ke Wikimania?

Kami akan mengutamakan permohonan dari mereka yang paling memenuhi kriteria untuk menyumbang kepada pengalaman Wikimania. Kami akan mengambil kira bagaimana biasiswa akan meningkatkan sumbangan para pemohon kepada misi selepas acara itu.

Saya bukan sebahagian daripada ahli gabungan. Bagaimana saya memohon dana?

Individu boleh memohon tanpa mengira status keanggotaan afiliasi mereka.

Saya seorang kakitangan Yayasan Wikimedia. Boleh saya memohon?

 • Bukan sebagai kakitangan. Pasukan Pengatur Inti tidak memberikan biasiswa kepada kakitangan Yayasan Wikimedia. Kehadiran kakitangan Yayasan Wikimedia, Jawatankuasa pergerakan Wikimedia dan Pengurus Yayasan Wikimedia dilindungi oleh Yayasan Wikimedia.
 • Jika seorang kakitangan berbayar memutuskan untuk memohon biasiswa, kami mengharapkan mereka akan menandakan dengan jelas pencapaian mana yang digabungkan sebagai kakitangan kakitangan, dan mana yang dilakukan pada masa sukarela. Sila berikan penjelasan jika diperlukan.

Saya ahli kumpulan kerja Biasiswa. Bolehkah saya memohon?

ya. Penyemak biasiswa sukarela akan layak mendapat biasiswa. Untuk mengelakkan konflik kepentingan, permohonan mereka akan disemak oleh pasukan yang terdiri daripada ahli Pasukan Penganjur Teras dan penyemak biasiswa Wikimania yang lalu.

Sekiranya saya tidak dapat menghadiri Wikimania secara bersemuka, bagaimana saya boleh menyertai?

Terdapat pilihan untuk menyertai secara maya kerana ia mempunyai elemen sebagai acara hibrid.

Anda boleh memilih untuk menganjurkan pesta menonton, acara tempatan dengan aktiviti, atau membina acara anda di sekitar penyertaan dalam program Wikimania. Tahun ini walaupun kami tidak akan membiayai acara berkaitan Wikimania yang dianjurkan oleh ahli gabungan daripada dana geran Wikimania, pembiayaan untuk pertemuan itu boleh diminta melalui proses pemberian biasa.

Apakah had pendanaan?

Tiada jumlah atau nilai dolar. Akan ada proses pemilihan yang seimbang di semua wilayah.

Apakah prosesnya?

Bilakah permohonan biasiswa Wikimania 2024 akan dibuka dan berakhir?

Fasa permohonan dibuka pada 15 November dan ditutup pada 18 Disember 2023, Anywhere on Earth. Ini adalah tengah malam di Pasifik Howland and Baker Islands, dan 12:00 UTC untuk hari berikutnya. Semak pukul berapa ini diterjemahkan ke dalam zon waktu anda.

Bolehkah saya menghantar permohonan untuk biasiswa selepas tarikh akhir?

Tidak. Ini adalah untuk memastikan keputusan keputusan akhir dikeluarkan tepat pada masanya dan adil kepada semua pemohon. Kami mengesyorkan agar anda menghantar permohonan sekurang-kurangnya beberapa hari sebelum tarikh akhir untuk mengelakkan ia terlepas.

Apakah proses untuk biasiswa Wikimania?

Secara umum, kami menjangkakan aliran kerja untuk keputusan pembiayaan akan melalui langkah berikut:

 1. Individu menyerahkan borang permohonan melalui LimeSurvey
 2. Kumpulan kerja Biasiswa menyemak kelayakan (fasa 1 yang diterangkan di atas)
 3. Kumpulan kerja Biasiswa menyemak permohonan dan membuat keputusan (fasa 2 yang diterangkan di atas)
 4. Individu dimaklumkan mengenai keputusan itu dan diminta untuk mendapatkan maklumat untuk membolehkan Yayasan Wikimedia menempah pengangkutan dan penginapan
 5. Yayasan Wikimedia membukukan dan mengesahkan pengangkutan dan penginapan.

Apakah yang akan berlaku selepas fasa penghantaran permohonan?

Bilakah penghantaran akan disemak?

Penghantaran akan disemak oleh kumpulan kerja Biasiswa secara berterusan.

Bagaimanakah biasiswa akan disemak dan dianugerahkan?

Kami akan menggalakkan anda untuk memberikan jawapan dan pautan yang sesuai dengan sewajarnya di LimeSurvey. Setelah semua tinjauan berjaya diselesaikan dan oleh itu semua data telah dikumpul, kumpulan kerja Biasiswa akan bersama-sama menentukan orang yang akan menjadi skolars.

Bilakah saya akan menerima maklum balas tentang permohonan biasiswa saya?

Tawaran akan mula keluar dalam [TBD]. Semua pemohon akan dimaklumkan tentang keputusan mereka secepat mungkin. Ini mungkin mengambil masa beberapa minggu kerana keadaan sesetengah orang mungkin menghalang mereka daripada menerima. Pemohon lain akan dirujuk kepada ahli gabungan mereka jika anda memilih pilihan itu.

Bagaimana pemohon biasiswa akan dimaklumkan mengenai keputusan?

Kami akan menggunakan alamat e-mel yang diberikan pada permohonan untuk memberitahu pemohon. Semua pemohon akan dihubungi pada satu ketika, tanpa mengira keputusan. Kami menggalakkan anda menggunakan alamat e-mel aktif anda atau memberikan akaun nama pengguna aktif anda dalam borang permohonan.

Saya telah menerima / tidak menerima biasiswa, dan...

Apakah keperluan untuk pelaporan?

Daripada melaporkan, kami meminta para sarjana menyokong dengan menjadi sukarelawan semasa acara tersebut. Kami akan bekerjasama dengan anda untuk mencari peranan yang sesuai dengan keperluan, kemahiran dan pengalaman anda. Anda boleh menulis satu laporan.

Bolehkah saya menyerahkan biasiswa saya kepada orang lain?

Tidak. Untuk memberikan kesaksamaan, biasiswa tersebut disemak semula kepada suatu urutan merit tertentu. Sekiranya penerima mengesahkan untuk menolaknya, kami akan menyerahkannya kepada orang seterusnya dalam susunan semakan.

Sekiranya saya menolak biasiswa untuk tahun ini, bolehkah saya membawanya ke Wikimania tahun hadapan?

Tidak. Setiap tahun Wikimania ditetapkan di bawah tema yang berbeza di bawah pertimbangan setiap COT di kawasan tertentu. Kami menggalakkan anda untuk memohon semula untuk tahun berikutnya, tetapi kami akan memastikan untuk mempertimbangkan sumbangan berharga berterusan anda dalam proses semakan kami.

Sekiranya saya tidak menerima biasiswa, bolehkah saya meminta kumpulan biasiswa untuk menyemak semula permohonan saya?

Tidak. proses semakan kami melibatkan beberapa langkah yang teliti, dan malangnya, ia hanya boleh diselesaikan sekali.

Saya memohon biasiswa tetapi tidak memperolehinya. Apa yang saya lakukan sekarang?

Untuk menghadiri Wikimania tidak semestinya perlu menerima biasiswa; anda juga boleh mendaftar untuk hadir selagi anda mampu menampung kos anda sendiri.

Jika anda tidak dapat menanggung kos anda sendiri, kami sangat menggalakkan anda untuk menghubungi ahli gabungan di rantau anda. Mereka mungkin menjalankan program biasiswa sendiri atau menganjurkan acara tempatan!

Perhubungan / Bantuan / Saya mempunyai soalan yang tidak dijawab di halaman ini

 • Lihat Panggilan terbuka "A road to Wikimania 2024".
 • Anda juga boleh menulis mesej e-mel kepada wikimania(_AT_)wikimedia.org.
 • Bantuan kami akan meliputi:
  • Soalan yang menjelaskan mengenai cadangan
  • Perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan bagi penyerahan permohonan
  • Isu semasa mengemukakan permohonan
  • Langkah seterusnya selepas penyerahan
  • Bagaimana jika saya tidak mendapat pembiayaan
 • Jika boleh, kami memohon tidak menghantar soalan kepada kami di media sosial – kami menggunakan profil di Facebook, Twitter dan lain-lain untuk memastikan anda dikemas kini, tetapi kami tidak menyemak peti masuk mereka dengan kerap.

Pembiayaan acara afiliasi yang berkaitan

(Tahun lalu, ini dipanggil acara Satelit)

Ahli gabungan Wikimedia boleh menggunakan dana yang telah diperolehi melalui Yayasan Wikimedia Dana Sokongan Umum (GSF) untuk menjalankan acara berkaitan Wikimania secara tempatan, walaupun acara sedemikian pada mulanya tidak disertakan dalam cadangan GSF mereka. Penerima geran GSF mempunyai keupayaan untuk memindahkan dana mengikut bajet mereka seperti yang diperlukan, dan, mengikut perjanjian Dana Sokongan Am, Yayasan hanya meminta agar Pegawai Program dimaklumkan jika varians itu melebihi 20% daripada asal cadangan.

Kami menggalakkan semua ahli gabungan yang berminat untuk menganjurkan acara berkaitan Wikimania untuk menyenaraikan butiran acara mereka pada subhalaman acara gabungan berkaitan, supaya ahli gabungan boleh menyelaraskan antara mereka, menggalakkan kerjasama dan hubungan di kalangan Wikimedia dan mempromosikan acara mereka dengan lebih baik. .

 • Ahli gabungan yang ingin menstrim langsung ke Wikimania harus menghubungi kumpulan kerja program pada harga wikimania(_AT_)wikimedia.org sebaik sahaja mereka mendapat butiran acara mereka.
 • Pasukan Penganjur Teras akan menyediakan sokongan teknikal untuk kumpulan yang ingin menstrim langsung ke Wikimania.
 • Sila guna laman perbincangan untuk membincangkan idea.

References