Jump to content

2024:Học bổng

From Wikimania
This page is a translated version of the page 2024:Scholarships and the translation is 45% complete.
⧫ Collaboration of the Open ⧫
Results announced

Wikimania 2024 Scholarships

All applicants have been notified about the outcome of their submission. Please check your e-mail and Spam folder. You can see the scholarship outcomes on a designated page.

Các loại học bổng

Một học bổng là một khoản tài trợ được trao cho một cá nhân để cho phép họ tham dự Wikimania 2024 trực tiếp. Điều này được thực hiện thông qua Wikimedia Foundation cung cấp các khoản quỹ.

 • Học bổng đầy đủ sẽ cung cấp các chuyến bay, vận tải, chỗ ở, bảo hiểm y tế hạn chế, thực phẩm và các phí đăng ký.
 • Các học bổng một phần sẽ cung cấp chỗ ở, thực phẩm và các phí đăng ký.

Tất cả các học giả sẽ được cung cấp các bữa ăn trong thời gian của ăn trưa và bữa tối trong các ngày trước- hội nghị, hội nghị và bữa tiệc đóng cửa tại địa điểm. Trong khi đó bữa sáng sẽ được bảo quản bởi khách sạn.

Không có học bổng trực tuyến nào dành cho những người tham gia trực tuyến. Không có học bổng Wikimania dành riêng cho các tổ chức liên kết mong muốn tổ chức các sự kiện liên quan đến- Wikimania trên toàn thế giới. (Hoãn lại cho Quỹ Hỗ trợ Chung. Xem thêm phần Tài trợ sự kiện liên quan đến tổ chức liên kết.)

Who can apply

Ai có thể áp dụng?

Như trong quá khứ, bất cứ ai có thể chứng minh đóng góp hoặc các hoạt động trong Wikimedia là đều được chào đón. Các ví dụ như sau đây:

 • Hoạt động tích cực (ngoài việc chỉ là thành viên và thực hiện các nhiệm vụ thành viên) trong một số nhóm hoặc tổ chức Wikimedia (ủy ban - committee, trung tâm - hub, chương trình - chapter, tổ chức chủ đề hoặc nhóm người dùng - thematic organization or user group).
 • Người tham gia các sự kiện do Wikimedia tổ chức (ví dụ: nhiếp ảnh gia đóng góp cho Wiki Loves Monuments (WLM), những người tham dự hội thảo)
 • Người tham gia trong một chương trình Wikimedia (ví dụ: chương trình giáo dục hoặc hợp tác GLAM)
 • Người tổ chức các sự kiện cúa Wikimedia (ví dụ: WLM, edit-a-thons)
 • Là một người quản lý, CheckUser, thành viên VRT, người quản trị giao diện, người quản lý hoặc người có những quyền nâng cao khác (giờ nay hoặc trước đây)
 • Là một người nhận trợ cấp Wikimedia Foundation
 • Những người đóng góp mã, tiện ích Mediawiki hoặc công cụ-xây dựng khác cho các dự án Wikimedia

Tuy nhiên, đây chỉ là những ví dụ. Hãy chuyển đến phần Lời khuyên chi tiết, đọc các đề xuất trong bảng và nghĩ cách bạn sẽ trả lời các câu hỏi theo cách của bạn.

[MỚI] Nhân viên và nhà thầu liên kết cũng như những người được chỉ định của các trung tâm và nhóm hội nghị khu vực

 • Chi nhánh nhân viên và nhà thầu: Sẽ có một nhóm học bổng riêng dành cho nhân viên được trả lương của các chi nhánh của phong trào Wikimedia. Đơn đăng ký của họ sẽ được phân loại riêng và các đơn đăng ký đó sẽ chỉ cạnh tranh với nhau, trong khi các đơn đăng ký tình nguyện chỉ cạnh tranh với các đơn đăng ký tình nguyện khác.
 • Ngoài ra vào nhóm học bổng chung, mỗi nhóm Wikimedia hiện đang được tổ chức hub và/hoặc nhóm hội nghị khu vực (nơi không có một trung tâm) sẽ nhận được 1– 3 vị trí đại diện của họ tại Wikimania. Với sự hiểu biết tự nhiên của các không gian về cộng đồng của họ, điều này có thể được sử dụng để tăng tính đa dạng của những người tham gia bằng cách mời một tình nguyện viên từ một cộng đồng không-đại diện, mời nhân viên được trả lương, một chuyên gia, hoặc một thành viên ban chỉ đạo. Các trung tâm và nhóm sự kiện khu vực sẽ được liên hệ về vấn đề này sau khi quyết định học bổng được công bố.

Nếu bạn có thắc mắc, hãy xem phần "Ai có thể đăng ký" trong Câu hỏi thường gặp. Nếu bạn có thêm câu hỏi, hãy truy cập Liên hệ / Trợ giúp / Tôi có câu hỏi chưa được trả lời trên trang này.

Advice for filling out the application form

Lời khuyên khi điền đơn đăng ký

Lời kêu gọi mở "Con đường đến Wikimania 2024"

Nhóm Tổ chức Cốt lõi sẽ tổ chức các cuộc kêu gọi mở cho tất cả những người quan tâm đến Wikimania. Các cuộc họp sẽ diễn ra vào các thời điểm khác nhau trong ngày để phù hợp với các múi giờ khác nhau:

Chúng tôi sẽ chia sẻ thông tin cập nhật chung về Wikimania 2024, trợ giúp về học bổng và trả lời các câu hỏi khác. Hãy đến và hỏi chúng tôi về chương trình, học bổng, công tác hậu cần hoặc cách thức tham gia Wikimania.

Lời khuyên chi tiết

 • Điền vào đơn đăng ký sẽ mất khoảng 45–60 phút. Bạn không thể chỉnh sửa đơn đăng ký sau khi gửi. Bạn chỉ có thể chỉnh sửa nó trước khi gửi nếu bạn không xóa cookie của mình. Soạn thảo cẩn thận và đảm bảo rằng bạn viết mọi thứ bạn cần viết. Vui lòng không nộp đơn hai lần.
 • Bạn có thể gửi đơn đăng ký bằng ngôn ngữ khác ngoài tiếng Anh. Tuy nhiên, nếu có thể, hãy cân nhắc dùng tiếng Anh. Đây là ngôn ngữ duy nhất được sử dụng bởi tất cả các thành viên Scholarship Working Group. Ngoài ra, hãy cân nhắc rằng dù sao thì bạn cũng sẽ cần có trình độ tiếng Anh làm việc để đi du lịch và tham gia tình nguyện tại sự kiện.
 • Chúng tôi vui lòng yêu cầu sự mô tả trung thực về đóng góp cá nhân trong nỗ lực của nhóm. Chúng tôi không chấp nhận những thành tích không thể chứng minh được hoặc được tuyên bố một cách không trung thực chỉ là của cá nhân nếu trên thực tế đây là nỗ lực của cả nhóm. Thêm liên kết tới Diff, trang wiki hoặc thậm chí bài đăng trên mạng xã hội sẽ cho phép chúng tôi kiểm tra xem bạn có thực hiện những gì bạn cho là của mình hay không.
Câu hỏi và cách tiếp cận được đề xuất để trả lời các câu hỏi
Câu hỏi Gợi ý
Thông tin liên lạc và chi tiết về hành trình Trong phần này, hãy đưa ra câu trả lời chính xác. Các câu hỏi khác về thông tin trong hộ chiếu của bạn, v.v. sẽ chỉ được yêu cầu nếu bạn là người nhận học bổng.
Nhân khẩu học thống kê Chúng tôi yêu cầu thông tin này cho mục đích thống kê, nhằm đảm bảo rằng tính đa dạng của đơn đăng ký được phản ánh trong các giải thưởng học bổng. Dữ liệu này sẽ chỉ được báo cáo tổng hợp.
Các câu hỏi đánh giá Các câu hỏi sau đây là những câu hỏi chính để đánh giá đơn đăng ký của bạn.

Chúng tôi rất mong muốn được đọc những thông tin chuyên sâu hữu ích kèm theo các liên kết hỗ trợ. ​

Nếu một người đến gần bạn và hỏi bạn, "Wikipedia là gì?" bạn sẽ trả lời thế nào?

We are looking to understand how you engage outsiders around Wikimedia. Why is the Wikimedia mission important for the world? How does it work? Why should they care? One paragraph answer is recommended. Please support any references to your own work with links where possible.
What does the Wikimania 2024 Spirit “Collaboration of the Open” mean to you? We are looking for a creative and well reasoned answer about your personal thoughts considering the given spirit: how does this theme resonate with contributions to Wikimedia? How has your work contributed to connecting the larger open ecosystem? One paragraph answer is recommended. Please support any references to your own work with links where possible.
Tell us about your recent involvement in your home wiki or the broader Wikimedia movement. What have you built or contributed to in order to improve your wiki or community? Have you led or organized any of these activities? Which activity mattered the most to you personally, regardless of outcome? Please indicate which of these activities took place in the last 12 months. For this question we are mostly assessing the last 12 months of involvement and activities, so please be intentional to underline these. If necessary, you can also indicate longer-lasting activities with a history and participation in them. Two to three paragraph answer is recommended. Please support any references to your own work with links where possible.
How do you usually share your experiences (or things you‘ve learned) with your community? How will you share what you have learned at Wikimania 2024? Examples of on-wiki summaries, reports, blog posts, meetup talks, etc. are welcome here. Please include links to examples. In the answer we value a concrete, verifiable plan of sharing the Wikimania experience after Wikimania 2024. A bullet point list with some explanation/context is a fine format for this response.

Criteria for immediate refusal

Applications will fail phase 1 if any of the following failing criteria apply:

 1. The applicant received a scholarship in 2019 but did not complete their post-conference report(s).
 2. The applicant received a scholarship in 2023 but did not complete their assigned duties at Wikimania.
 3. The applicant is a current or past grantee from any WMF Grant program and found to be non-compliant.
 4. The applicant is currently globally blocked by the Wikimedia Foundation or the community.
 5. The application is empty.
 6. The application consists of content which is off-topic or abusive.
 7. The applicant has failed to make a reasonable effort to answer the questions on the application form.
 8. The applicant has failed to demonstrate any significant Wikimedia contributions or activities which may merit the awarding of a scholarship.

Core Organizing Team is cooperating with the Wikimedia Foundation and in some cases, Wikimedia hubs or affiliates to determine the final list of scholars. We reserve the right to remove certain people due to their conduct on/off-wiki. Examples would be those on global and event ban lists, under sanctions from the Universal Code of Conduct (UCoC), or otherwise known to the COT as rule breakers.

Applications for which no failing criteria apply will pass into phase 2 for further evaluation.

FAQ

When and where will Wikimania 2024 take place?

Wikimania 2024 will take place on 7–10 August 2024 in Katowice, Poland.

Who can apply?

Are the scholarships only for first time Wikimania participants?

We will be prioritizing applications from those who best fulfill the criteria of contributing to the Wikimania experience. We will take into account how the scholarship would enhance the applicants' contributions to the mission after the event.

I am not part of an affiliate. How do I apply for funding?

Individuals are able to apply regardless of their affiliate membership status.

I am a Wikimedia Foundation staff member. Can I apply?

 • Not as staff. The Core Organizing Team does not provide scholarships to Wikimedia Foundation staff. Attendance of Wikimedia Foundation staff, Wikimedia movement Committees and Wikimedia Foundation Trustees is covered by the Wikimedia Foundation.
 • If a paid staff member decides to apply for a scholarship, we expect that they clearly mark which of their accomplishments were coordinated as a staff member, and which were done on volunteer time. Please offer an explanation where required.

I am a Scholarship working group member. Can I apply?

Yes. Volunteer scholarship reviewers will be eligible for a scholarship. To avoid conflict of interest, their applications will be reviewed by a team made of Core Organizing Team members and past Wikimania scholarship reviewers.

If I can't attend Wikimania in person, how can I participate?

There will be an option to join virtually as it will have elements of being a hybrid event.

You may choose to organize a watch party, a local event with activities, or build your event around participation in Wikimania’s programme. This year though we will not be funding Wikimania-related events organized by affiliates from the Wikimania grants fund, funding for the meetup can be requested via the regular grant process.

What is the funding limit?

There is no dollar amount or value. There will a balanced selection process across all regions.

Quá trình là gì?

Khi nào đơn xin học bổng Wikimania 2024 sẽ mở và kết thúc?

 Done Giai đoạn đăng ký sẽ bắt đầu vào ngày 15 tháng 11 và kết thúc vào ngày 18 tháng 12 năm 2023, Bất cứ đâu trên Trái Đất. Bây giờ là nửa đêm trên Thái Bình Dương Quần đảo Howland và Baker và 12:00 UTC cho ngày hôm sau. Kiểm tra thời gian này được chuyển thành múi giờ của bạn. ​

Can I submit applications for a scholarship after the deadline?

Không. Điều này nhằm đảm bảo rằng kết quả quyết định cuối cùng được công bố đúng thời hạn và công bằng cho tất cả người nộp đơn. Chúng tôi khuyên bạn nên nộp đơn ít nhất vài ngày trước thời hạn để tránh bỏ sót. ​

Quy trình nhận học bổng Wikimania là gì?

Nói chung, chúng tôi mong đợi quy trình đưa ra các quyết định cấp học bổng sẽ trải qua các bước sau:

 1. Các cá nhân nộp hồ sơ qua LimeSurvey
 2. Nhóm làm việc về Học bổng sẽ xem xét khả năng đủ điều kiện (xem giai đoạn 1 được mô tả ở trên)
 3. Nhóm công tác Học bổng xem xét đơn đăng ký và đưa ra quyết định (giai đoạn 2 được mô tả ở trên)

 1. Các cá nhân được thông báo về quyết định này và được yêu cầu cung cấp thông tin để cho phép Quỹ Wikimedia đặt chỗ ở và phương tiện đi lại

 1. Quỹ Wikimedia đặt chỗ và xác nhận việc di chuyển và chỗ ở.

Điều gì sẽ xảy ra sau giai đoạn nộp đơn?

Khi nào các đơn đăng ký sẽ được xem xét?'

Các đơn đăng ký sẽ được nhóm làm việc về Học bổng xem xét liên tục.

Học bổng sẽ được xem xét và trao giải như thế nào?

We will encourage you to provide the suitable answer and link accordingly on LimeSurvey. Once all surveys have successfully been completed and therefore all of the data has been collected, the Scholarship working group will jointly determine which people will become scholars.

When will I receive feedback around my scholarship application?

Offers will start going out during the second half of February. All applicants will be notified of their outcome as quickly as possible. This may take a couple of weeks as some people's circumstances may prevent them from accepting. Other applicants will be referred to their affiliates if you choose that option.

How will applicants for scholarships be notified of the results?

We will use the e-mail address provided on the application to notify applicants. All applicants will be contacted at some point, regardless of the result. We encourage you to use your active email address or provide your active username account in the application form.

I have received / not received a scholarship, and...

What are the requirements for reporting?

Instead of reporting, we are asking scholars to support by volunteering at the event. We will work with you on finding a role that suits your needs, skills and experience. You may write a report, though!

Can I pass my scholarship to someone else?

No. To provide equality, the scholarship was reviewed to a certain order of merits. If a recipient will confirm to decline it, we will pass it to the next person in the order of the review.

If I decline the scholarship for this year, can I pass it to next year’s Wikimania?

No. Each year Wikimania was set under different themes under the consideration of each COT in certain regions. We will encourage you to apply again for the following year, but we will ensure to consider your continuous valuable contribution in our review process.

If I didn’t receive a scholarship, can I ask the scholarship group to review my application again?

No. Our review process involves several meticulous steps, and regrettably, it can only be completed once.

I applied for a scholarship but did not get it. What do I do now?

Getting a scholarship is not necessary for attending Wikimania; you can also register to attend as long as you can cover your own costs.

If you can't cover your own costs, we strongly encourage you to get in touch with an affiliate in your region. They might be running their own scholarship program or hosting a local event!

Contact / Help / I have questions not answered on this page

 • See Open calls "A road to Wikimania 2024".
 • You may also write an email message to wikimania(_AT_)wikimedia.org.
 • Our help will cover:
  • Clarifying questions on the submissions
  • The Dos and Don'ts of application submissions
  • The issues during the application submission
  • Next steps after submissions
  • What if I don’t get funded
 • If possible, we kindly request not to send us questions on social media – we use the profiles on Facebook, Twitter etc. to keep you updated, but we don't check their inboxes very often.

(Last year, this was called Satellite events)

Wikimedia affiliates may use funds already obtained through the Wikimedia Foundation General Support Fund (GSF) to run a Wikimania-related event locally, even if such an event was not initially included in their GSF proposal. The GSF grantees have the ability to move funds around their budget as needed, and, per the General Support Fund agreement, the Foundation only requests that Program Officers be informed if that variance is more than 20% from the original proposal.

We encourage all affiliates interested in hosting a Wikimania-related event to list their event details on the Related affiliate events subpage, so that affiliates may coordinate between themselves, encouraging collaboration and connection amongst Wikimedians and to better promote their events.

 • Affiliates wanting to live stream into Wikimania should get in touch with the programme working group at wikimania(_AT_)wikimedia.org as soon as they have the details of their event.
 • Nhóm tổ chức cốt lõi sẽ cung cấp hỗ trợ kỹ thuật cho các nhóm muốn phát trực tiếp lên Wikimania.
 • Vui lòng sử dụng trang thảo luận để đưa ý kiến.

References