Jump to content

2022:Program

From Wikimania
This page is a translated version of the page 2022:Program and the translation is 100% complete.

Lásd a teljes menetrendet.
Az alábbiakban az általános programmal, a nyelvi megoldásokkal és a kiválasztási eljárással kapcsolatos információk olvashatóak.

Téma, az előadás kritériumai és az előadás értékelése

Annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen, hogyan hozta meg a bírálóbizottság a programokkal kapcsolatos döntéseket, most közzétesszük azokat a kritériumokat, amelyek alapján a programjavaslatokat értékeltük. Idén, ahogyan a pályázati felhívásban is szerepel, arra szerettünk volna összpontosítani, hogy a program regionális, szórakoztató és az újonnan érkezőket befogadó legyen. Azokat az előadásokat helyeztük előtérbe, melyek a legjobban megfeleltek ennek a kritériumnak, miközben arra is ügyeltünk, hogy a témák széles skálájáról szóló előadásokat is tartalmazzon.

Alapvető céljainkat szem előtt tartva a következő konkrét kritériumokat használtuk a pályázatok értékeléséhez:

 • Mennyiben teszi világossá a javaslat, hogy a résztvevőknek milyen eredményeket kell elérniük a foglalkozáson?
 • A javaslat, a tárgyalt témák és/vagy az előadók milyen mértékben veszik figyelembe a nemek, a földrajzi elhelyezkedés, az alacsonyan képviselt közösségek stb. szerinti sokszínűséget?
 • Milyen mértékben nyújt a javaslat valami szórakoztatót, hasznosat, innovatívat vagy fontosat az eseményhez?

Öt bíráló csoportunk volt, egyenként 3-4 bírálóval. A bírálók az előadók neve és elérhetőségei nélkül kapták meg a bírálandó előadások listáját. A bírálók minden egyes javaslatot 1-5-ig terjedő skálán értékeltek, ahol az 1 az alacsony, az 5 pedig a nagyon magas értéket jelentette. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb javaslat nagyon magas pontszámot kapott, és minden csoportból kiválasztottuk a legjobb 20-at. Ez azt jelenti, hogy néhány nagyon magas pontszámot kapott javaslat nem került be a válogatásba a pontok közötti kis különbség miatt. Összességében keményen dolgoztunk azon, hogy a beérkezett pályázatok több mint felét elfogadjuk.

Elismerjük, hogy néhányan csalódottak lehetnek azzal, ahogyan idén megszerveztük a találkozókat és a programot. Szeretnénk azonban kiemelni azokat a pontokat, amelyek miatt a COT idén meghozta ezeket a döntéseket: Tavalyról megtanultuk, hogy a pályák száma olyan előadásokat eredményezett, amelyeken nagyon kevesen vettek részt vagy nézték őket, ami frusztrációt okozhat az előadóknak. Azt is megtanultuk, hogy az embereknek több szünetre van szükségük. Ezeket be kellett építenünk, ami időt vett el a programból. Idén egy hibrid formátummal kísérletezünk, melynek keretében néhány előadást személyesen tartunk a világ különböző részein. Teret akartunk adni ezeknek a kísérleteknek, még akkor is, ha nem feltétlenül versenyeznek az online programmal.

Az előadás megtervezése, ha az nem része a főprogramnak

A Pheedloop (a platform, amelyet az idei Wikimánián fogunk használni) lehetővé teszi, hogy bárki megszervezze saját közösségi hálózati terét (legfeljebb 25 ember számára). Ezek a terek nem rendelkeznek szinkrontolmácsolással és nem kapnak személyzeti támogatást. Ezek a terek önszerveződő terekként fognak működni. Arra biztatjuk azokat, akik nem vesznek részt a fő programban, hogy használják ezeket a tereket, és beszélgetéseket, találkozókat és megbeszéléseket szervezzenek. Van egy Commons kategória is, ahol a Wikimánia ideje alatt a résztvevők kedvükre streamelhetnek lekérhető tartalmakat. Arra bátorítunk, hogy küldj be ide tartalmakat.

Programtervezés

Ezen a fesztiválon az élő és a lekérhető tartalmak keverékére számítunk, amelyek különböző online "sátrakban" lesznek elhelyezve, akárcsak egy személyes fesztiválon.

 • Sátor 1: a tér, ahol a főszónoklatok, a zárószónoklatok, a szórakoztató programok, a találkozó és üdvözlés, valamint más kulcsfontosságú tartalmak kerülnek bemutatásra. Itt rotációs regionális szegmenseket fogunk tartani, hogy a különböző projekteket, személyeket és partnercégeket régiónként kiemelten kezeljük.
 • Sátor 2': egy programszervezési sáv a Wikimédia mozgalmi szervezetek (szervezetek, felhasználói csoportok, tematikus szervezetek és más elismert mozgalmi csoportok) előadásaival. Ebbe a sátorba a Wikimédia-közösség minden társszervezete benyújthatja pályázatát.
 • Sátor 3: egy programszervezési sáv, egyéni wikimédiások vagy egyének kollektívája által tartott előadásokkal. Ebbe a sátorba bárki jelentkezhet - jelentkezhet egyedül vagy társelőadók csoportjával.
 • Hackathon: a hagyományoknak megfelelően - de egy új csavarral - a hackathon a Wikimánia fesztivál teljes időtartama alatt sátorral rendelkezik a folyamatos együttműködés és kooperáció érdekében.
 • Hálózati sátor: A Wikimánia több virtuális térrel is rendelkezik majd, ahol a résztvevők ismerkedhetnek és találkozhatnak más wikimédiásokkal a világ minden tájáról, és összekapcsolódhatnak, hogy együtt dolgozzanak új vagy már meglévő projekteken. Hamarosan további információkkal szolgálunk.

A Wikimánia 2022 befejezése után az összes tartalom archiválásra kerül, ahogyan ez a korábbi években is történt.

Programterv

A Wikimánia 2022 virtuális programja minden időzónában várja a résztvevőket. A módszer lényege, hogy az adott napon kiemelt zónára optimalizáljuk a programokat, ugyanakkor a különböző zónákban is megfelelő időpontokat biztosítunk. A globális egészet szem előtt tartva akartuk megtervezni, és olyan menetrendet készítettünk, amely több órát ölel fel, hogy minden régiónak lehetősége legyen kapcsolódni a többi régióhoz.

A Wikimánia 2022 menetrendje
1. nap: Ázsia/Óceánia
Augusztus 11.
2. nap: Amerikai kontinensek
Augusztus 12-től kezdve
3. nap: Afrika, Európa, Közel-Kelet
Augusztus 13.
4. nap: Globális nap
Augusztus 14.
A programok órája Wikimania: UTC Wikimania: UTC
Hackathon: UTC
Wikimania: UTC
Wikimania: UTC
Hackathon: UTC
Wikimania: UTC
Wikimania: UTC
Globális ünnepek: UTC
Wikimania: UTC
Központi nyelv élő tolmácsolás Arab, kínai, angol, francia, spanyol, orosz Arab, kínai, angol, francia, spanyol, orosz Arab, kínai, angol, francia, spanyol, orosz Arab, kínai, angol, francia, spanyol, orosz
További nyelvek élő tolmácsolása Hindi, indonéz, japán Brazíliai portugál Szuahéli, török, ukrán Hindi, indonéz, japán, brazíliai portugál, szuahéli, török, ukrán, török

Többnyelvűség a programban

Korábban a Wikimánia programjai csak az angol nyelvű közönségnek szóltak. Szeretnénk azonban, ha a fesztivál a résztvevőket azon a nyelven fogadná, amelyen a legjobban érzik magukat. A fesztiválon a nyelvi akadálymentesítés a következőképpen fog működni:

 • Minden angol nyelvű (élő és előre felvett) előadáshoz a Wikimédia Alapítvány élő tolmácsolást biztosít arab, kínai, francia, orosz és spanyol nyelvre, hogy minél szélesebb közönség számára tegye lehetővé a szabad részvételt. Hogy ez hogyan fog kinézni, arról az eseményhez közelebbi időpontban fogunk bővebben beszámolni.
 • Az arab, kínai, francia, orosz, spanyol nyelven tartott (élő és előre felvett) előadások esetében a Wikimédia Alapítvány élő tolmácsolást biztosít angol nyelvre.
 • Ezeken a nyelveken kívül lesz még 1-2 további támogatott nyelv, melyek naponta cserélődnek majd. Az angol nyelven tartott ülések az adott napon 1-2 váltakozó nyelvre kapnak tolmácsolást, a váltakozó nyelveken tartott ülések pedig az adott napokon angolra lesznek tolmácsolva. További információk a rotációs nyelvi támogatásról, beleértve a nyelvek kiválasztását is, hamarosan elérhetők lesznek.
 • Az előadók szabadon tarthatnak más nyelvű előadásokat, de ebben az esetben jelenleg nem tudunk tolmácsolási támogatást nyújtani.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nem fogunk tudni minden egyes személyt és közösséget befogadni, de a Mozgalmi Stratégia folyamatából megtanultuk, hogy mennyire fontos a többnyelvűség, és folyamatosan javítani kívánjuk nyelvi megközelítésünket. Köszönjük mindenkinek, aki visszajelzést adott a közösségi felmérésben.

Segítség kérése

Mindezen információk elolvasása valószínűleg kérdésekkel töltött el. A jövőben fogunk tartani fogadóórákat, hogy válaszokat tudjunk adni. A jövő héten további információt kaphatsz arról, hogy mikor és hogyan tudsz velünk kapcsolatba lépni.

Addig is, a Központi Szervezőcsapat számára a kérdéseket ennek a lapnak a vitalapján vagy a wikimania@wikimedia.org e-mail címen teheted fel.