Jump to content

2020.: Wikimanija

From Wikimania
This page is a translated version of the page 2020:Wikimania and the translation is 100% complete.

Wikimanija je odgođena za 2021.

Pismo Katherine Maher wikimedijskoj Zajednici
18. ožujka 2020.


Dragi svi,

bivajući dijelom trenutačnoga odgovora Wikimedijinoga pokreta na pandemiju COVID-19, odgađa se Bankonška Wikimanija 2020. Ta odluka donesena je uz punu potporu domaćinskoga tima ESEAP-a i organizacijskoga odbora Wikimanije. Zajedno ćemo održati Wikimaniju u Bangkoku u 2021.

Ispunjeni smo tugom jer se nećemo vidjeti u Bangkoku ovoga kolovoza. Kako bilo, naše je čvrsto uvjerenje da je ovo najbolja moguća odluka za dobrobit naše globalne zajednice i javnoga zdravstva uopće. Ovu odluku predložili su organizatori iz ESEAP-a, a u skladu s odgovorom njihovih zemalja na pandemiju COVID-19 i odgovarajućim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO, engl. WHO).

Vjerojatno imate mnogo pitanja. Nadamo se niže odgovoriti na neka od Vaših pitanja. Nastavit ćemo odgovarati na pitanja na Wikimanijinoj stranici na Meta-Wikiju i na mrežnoj razgovaraonici grupe Wikimanijina Telegrama (za više informacija vidi niže).

Što znači »odgođena« Wikimanija?

Godine 2020. nećemo održati Wikimaniju uživo. Unaprijed planiramo održavanje Bankoške Wikimanije za 2021 godinu. Organizacijski tim ESEAP-a nastavit će s njihovim radom na regionalnoj suradnji između podružnica (ogranaka) Istočne Azije, Jugoistočne Azije i Oceanije (pacifičkih područja) kako bi nas ugostili u Taju sljedeće godine.

Hotelski smještaj i mjesto održavanja u Bangkoku ostat će isti. Nismo još utanačili datume održavanja u 2021. godini. Nastavit ćemo raditi s timom ESEAP-a i Wikimanijinim upravljačkim odborom da bismo potvrdili nove datume. Obavijestit ćemo Vas o ovim novim datumima pri kraju ove kalendarske godine (2020).

Dobra je vijest da će se Wikimanija 2021. održavati u isto vrijeme kad i Wikipedijina 21. godišnjica osnutka. Očekujemo da će to biti istinski upečatljiva Wikimanija -- prilika za proslavu ponovna susreta nakon godine bez te mogućnosti, kao i za obilježavanje povelika ostvarenja u vidu dva desetljeća širenja slobodnoga znanja.

Može li biti alternative susretu uživo?

Trenutačno nema planova organizatora Wikimanije 2020 po kojima bi se organiziralo virtualna, mrežna druženja. Domaćinstvo Wikimanije iziskuje mnogo truda. Tim ESEAP-a predan je ostvarivanju najboljega mogućeg događaja uživo u Bangkoku 2021. Slijedom toga, njihov tim neće biti u mogućnosti organizirati virtualnu Wikimaniju ove godine.

Međutim, Wikimanijin odbor, domaćinski tim ESEAP-a i Zaklada Wikimedija prihvaćaju da drugi članovi i članice zajednice mogu biti zainteresirani za organiziranje globalnoga događanja Wikimanije na daljinu u 2020. godini. Zaklada Wikimedija ipak u ovome trenutku nema mogućnost rukovoditi organiziranjem virtualne mrežne konferencije, no priznaje pravo drugima koji mogu poželjeti takvo organiziranje.

Pozdravljamo diskusiju o mrežnim događanjima. Zainteresirani sudionici dobrodošli su kontaktirati Wikimanijin upravljački odbor i osoblje Zaklade Wikimedije za savjete na Wikimanijinoj stranici za razgovor na Meta-Wikiju.

Također razmatramo prijedloge unapređivanja kapaciteta zajednica da organiziraju lokalne virtualne susrete, kao i na koji način pružiti podršku zajednicama u organiziranju brzo organiziranih lokalnih i regionalnih Wikimedijinih događanja s manjim pripremnim razdobljima, jednom kad pandemija prođe. Kako se situacija mijenja iz časa u čas još uvijek radimo na detaljima te ćemo u nadolazećim tjednima podlijeliti s Vama više informacija.

Što to znači za prijave za stipendiranje?

Razrađujemo plan kako procesirati prijave za stipendiranje sudionika Wikimanije 2020. Saznat ćete više informacija u narednim tjednima.

Na koji je način ova odluka donesena?

Ovu preporuku donio je tim ESEAP-a kao organizatora, a temeljem onoga što se zna o trenutačnoj globalnoj zdravstvenoj pandemiji COVID-19 i sadašnjim smjernicama WHO-a. Odluka je stvorena u zajednici s timom ESEAP-a i uz savjetovanje s upravljačkim odborom Wikimanije te Zakladom Wikimedije. Zajedno smo se i potpuno jednodušno složili s tom odlukom.

Iako iskreno tužni što nećemo imati prigodu sve vas vidjeti ove godine, također potpuno podržavamo ovu odluku u najboljem interesu svih nas. Njome se dopušta našoj domaćinskoj zajednici ESEAP-a da se fokusira na neposredne potrebe njihovih obitelji, lokalnih wikimedijinih zajednica i lokalnih zajednica kao cjeline. Odluka je u skladu s globalnim javnozdravstvenim smjernicama i usredsređuje Wikimedijin pokret kao odgovornoga aktera u podršci našoj zajedničkoj javnoj dobrobiti.

Želimo zahvaliti svim dobrovoljcima, volonterima i podružnicama (ograncima) koji su uključeni u planiranje Wikimanije. Iznimno smo hvȁlospjevnī prema ESEAP-u radi njihova vodstva, prilagodljivosti i suosjećanja, s obzirom na to da smo zajedno donosili neke teške odluke u svezi ovoga važnog događaja.

Gdje mogu saznati više o Wikimaniji 2021?

Postoji niz kanala gdje se o Wikimaniji uobičajeno diskutira i gdje će planovi o izdanju za 2021. biti objavljivani kako se donose i razvijaju. Potičemo sve zainteresirane sudionike: da se skupi zajedno naša kolektivna mudrost i kreativnost u raspravljanju o budućim wikimanijinim događanjima. Možete pronaći navedene kanale na ovim mjestima:


Gdje mogu saznati više o COVID-19 i Wikimediji?

Wikimedijina zajednica poznata nam je kao darežljiva i altruistična. Nimalo ne iznenađuje što su mnogi volonteri počeli primjenjivati svoje vještine i usmjerivati svoju pažnju prema ovoj globalnoj pandemiji. Zaklada je započela stranicu na Meta-Wikiju gdje možemo dijeliti i dokumentirati postupke koje poduzimaju Zaklada i članice i članovi pokreta, kao i načine na koje možemo sudjelovati. Pozivamo vas sve da nam se pridružite u dokumentiranju još većeg obima na našoj stranici kolektivnoga odgovora: https://meta.wikimedia.org/wiki/COVID-19

Hvala Vam.

Naš svijet, kao i mnogi naši životi, brzo su se promijenili tijekom ovih nekoliko prošlih tjedana. Kako bilo, možemo pogledati u prošlost da pronađemo utjehu u činjenici da su krize često trenuci u kojima čovječanstvo stavlja razlike postrani, određuje prioritete u vidu zajednice i skrbi, te pronalazi načine za međudjelovanje. Osjećaj zajednice/zajedništva i svrhe Wikimedijinoga pokreta snažan je sabiralački moment u ovim nesigurnim vremenima.

Ovo je trenutak u kojem ne samo ono što činimo, već i kako to uradimo, određuje naš smislen učinak na svijet. Puni smo zahvalnosti za sve što vi, suradnici, činite kao pokret da biste nastavili biti dostojni izazova ovoga našeg trenutka u vremenu.


Molimo vas, stojte nam dobro i budite zdravi.


Katherine, u ime:
ESEAP-ova sržnoga organizacijskoga stožera
Wikimanijinoga upravljačkoga odbora
Događajnoga tima Wikimedijine Zaklade


P. S. Slobodno pomozite u prevođenju i dijeljenju ove poruke preko Meta-Wikija. Možete također pronaći dodatne informacije o Wikimedijinim drugim akcijama u svezi i glede COVID-19 na Meta-Wikiju:


--
Katherine Maher (ona/njezino)
Izvršna direktorica
Zaklada Wikimedija