2023:Biasiswa

From Wikimania
This page is a translated version of the page 2023:Scholarships and the translation is 100% complete.


16–19 Ogos 2023, Singapura dan Dalam Talian
Kepelbagaian. Kerjasama. Masa Depan.Laman berikut menerangkan proses untuk biasiswa Yayasan Wikimedia (WMF). Beberapa cawangan dan pertubuhan lain juga menawarkan pembiyaan.

Wikimania 2023 akan membayangkan semula cara di mana banyak aktiviti akan disediakan, proses biasiswa adalah sebahagian daripada imaginasi semula itu. Untuk 2023 pasukan Penganjur Teras akan menawarkan pelbagai jenis biasiswa:

 1. Perjalanan ke Singapura: Kedua-dua biasiswa penuh dan separa. Seperti yang berlaku sebelum 2020, ada beberapa had dan syarat.
  1. Biasiswa penuh akan memberikan perjalanan, penginapan dan pendaftaran.
  2. Biasiswa separa akan memberikan penginapan dan pendaftaran.
 2. Acara Satelit: Ahli gabungan atau kumpulan projek memohon melalui proses pemberian WMF untuk pembiyaan, COT boleh menyokong keperluan teknikal untuk pautan langsung ke Wikimania.

Semua pembiaya penuh dan separa akan mempunyai pilihan untuk melakukan tugas sukarela semasa Wikimania, kerana pembiaya sukarelawan juga akan dilindungi oleh polisi Insurans Perjalanan WMF. Sukarelawan boleh memasukkan 2 jam di meja Ekspo, room angel (nota etherpad, berkongsi soalan dalam talian kepada pembesar suara) atau memuat naik video sesi ke Commons. Menjadi sukarelawan selama 2 jam atau lebih juga akan dianggap sebagai mencukupi untuk tidak memerlukan laporan bertulis, dan akan tertakluk kepada pengesahan oleh pasukan Biasiswa semasa Wikimania.

Tarikh penting

Garis masa untuk Program Pembiyaan WMF adalah seperti berikut:

Permohonan Biasiswa Perjalanan

 •  Done Dibuka: Khamis, 12 Januari 2023.
 •  Done Tarikh akhir untuk memohon biasiswa: Ahad, 5 Februari 2023 pada pukul .
 •  Done Penilaian kelayakan fasa 1 oleh Amanah & Keselamatan WMF : pertengahan Februari (tiada pemberitahuan tentang hasilnya).
 •  Done Penilaian mendalam fasa 2 oleh Jawatankuasa Biasiswa: Mac
 •  Done Tawaran dihantar mengikut urutan kepada pemohon yang berjaya: 21 April - Mei
 •  Done Semua pemohon dimaklumkan tentang keputusan muktamad: akhir Mei
 •  Done senarai penuh penerima yang diterbitkan di Wikimania Wiki: Jun

Untuk butiran lanjut tentang keperluan pemohon, penilaian dan permohonan lihat: 2023:Pembiayaan/Permohonan Pembiayaan Perjalanan

Acara Satelit

Acara satelit boleh dijadualkan dan dibiayai sebagai sebahagian daripada Dana Sokongan Umum (GSF) gabungan.

Gabungan Wikimedia boleh menggunakan dana yang sudah diperoleh melalui Dana Sokongan Wikimedia untuk menjalankan acara satelit, walaupun jika acara satelit tidak pada asalnya dimasukkan dalam usul GSF mereka. Pemohon geran Dana Sokongan Umum berkebolehan memindahkan dana di belanjawan mereka seperti yang diperlukan dan mengikut persetujuan Dana Sokongan Umum, Yayasan hanya memohon Pegawai Atur Cara dimaklumkan jika kelainan itu lebih daripada 20% daripada usul asal. Kami menggalakkan kesemua gabungan yang berminat mengehoskaj acara satelit untuk menyenaraikan butiran acara mereka di sublaman acara satelit, agar gabungan boleh menyelaraskan sesama mereka, menggalakkan kerjasama dan hubungan dalam kalangan Wikimediawan dan lebih mempromosikan acara mereka.

 • Senarai acara patut siap sebelum 5 Julai.
 • Ahli gabungan yang mahu menstrim langsung ke Wikimania patut berhubung dengan jawatankuasa kecil atur cara Pasukan Penganjur Teras di wikimania(_AT_)wikimedia.org segera selepas mereka ada butiran acara mereka.
 • Pasukaj Penganjur Teras akan memberikan sokongan teknikal bagi kumpulan yang mahu strim langsung ke Wikimania.

Sila guna laman perbincangan untuk membincangkan idea.

Soalan?

Untuk maklumat lanjut tentang Program Biasiswa Yayasan Wikimedia, sila lawati halaman soalan lazim (FAQ).

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi: wikimania-scholarships@wikimedia.org atau tinggalkan mesej di: 2023 talk:Scholarships.